HP ve Asus, Android'li netbook'ları deniyor

İki dev PC üreticisi, Google'ın mobil işletim sistemi Android'i sistemlerine taşımaya hazırlanıyor.

Devler Android'e hazır!

Google'ın Android işletim sistemi sonunda resmi olarak bilgisayara giriyor. Birbirinden bağımsız olaran HP ve Asus, piyasaya çıkarmayı düşündükleri ucuz netbook alternatiflerinde Android işletim sistemi kurmayı planlıyor. Şu anda her iki firmada testlerini sürdürürken hedefleri, daha pahallı olan Windows işletim sistemleri yerine kullanacakları Android sayesinde 500 doların altında netbook alternatifleri üretmek. Daha önce ARM, Android yüklü netbook'ların çok daha ucuz fiyatlara bile satılabileceğini iddia etmişti.

Android, Linux tabanlı bir işletim sistemi ama ağırlıklı olarak cep telefonlarında kullanılıyor. Fakat Linux netbook'lar için yeni bir işletim sistemi değil. Piyasada özellikle bir Linux sürümü olan Ubuntu'nun yüklü olduğu pek çok netbook bulunabiliyor.

Bu gelişme işletim sistemi piyasası açısından çok büyük önem taşıyor çünkü bilindiği gibi masaüstü PC'lerde Windows işletim sistemlerinin kullanım oranı çok yüksek ve Microsoft'un bu konuda tahtını sallayabilecek bir rakip görünmüyor. Bu konuda Microsoft'a rakip olması en muhtemel firma ise Google. Bunun en büyük sebebi ise Microsoft'un 163,2 milyar dolarlık bir dev olmasına rağmen, Google'ın da 109,74 milyar dolarlık, azımsanmayacak bir büyüklüğe sahip olması.

Google, Android'in Windows'a rakip olabilmesini sağlamak için gerekli her tür yatırım ve geliştirme imkanlarına sahip gibi görünüyor. Eğer gerçekleşirse bu gelişme tabi ki hem işletim sistemi fiyatları, hem de özellikleri anlamında kullanıcılara yarayacak.

Okuyucu Yorumları