Hologram teknolojisi için heyecan verici gelişme

Bilim kurgu filmlerinden alışık olduğumuz 3D hologram teknolojisi yakında günlük hayatımızın bir parçası olabilir ve bu teknolojiyi çalıştırmak için normal bir gözlük yeterli olacak.

Hologram teknolojisi için heyecan verici gelişme

Hologram teknolojisi o kadar uzun zamandır insanlığın hayalini süslüyor ki, 50 sene önce çekilmiş bilim kurgu filmlerinde dahi hologramlarla konuşan karakterlere rastlayabiliyoruz.

50 senedir hayal olarak varlığını sürdüren bu teknoloji, her ne kadar bazı uç örnekleri olsa da, günlük yaşamda pratik bir kullanıma kavuşamadı zira hologram üretmek için hantal ve pahalı donanımlara ihtiyaç duyulurken onu herkesin kullanımına açmak kolay değildi.

Ancak bu durum artık değişebilir zira bilim insanları, sadece basit bir gözlükle hologramları oynatmayı başardılar.

Bilim insanları normal bir gözlüğün içine sığacak kadar küçük yeni bir cihaz geliştirdi. Bu yeni tasarım, şimdiye kadarki en gerçekçi hologramları sunmak için hologram lensleri kullanıyor. Hologramı görmek içinse şimdilik gözlük takmak gerekiyor, dolayısıyla bilim kurgu filmlerindeki "çıplak gözle" izlenebilen hologram görüntülerine hala ulaşabilmiş değiliz. Aslında bunu yapabiliyoruz, ama dediğimiz gibi, bu ancak pahalı ve hantal cihazlar sayesinde mümkün oluyor.

Bilim insanları yeni hologram cihazlarını normal gözlüklerin lensleri kadar küçük yapabildikleri için büyük VR başlıklarına ihtiyaç kalmıyor. Böylece, normal bir gözlük boyutundaki cihazlarla, gözümüzün önünde hologramlar oynatabileceğiz.

Ticari ürünler ne zaman gelecek?

Bu yeni araştırma ve keşif bizi tam anlamıyla gerçekçi hologramlar yaratmaya bir adım daha yaklaştırıyor ama elbette önümüzdeki yıl hologramlı lensleri raflarda görmemiz pek mümkün görünmüyor.

Bu teknolojinin hala gelişmeye ve ticari bir ürüne dönüşmesi için zamana ihtiyacı var. Şöyle düşünebilirsiniz, Samsung ilk kez katlanabilir telefon ekranını gösterdikten yaklaşık 10 sene sonra katlanabilir ekranı olan telefonları satmaya başladı. Şu anda da hologram teknolojisinin hayatımıza girmesinden 10 sene kadar uzağında olabiliriz.

Bir diğer deyişle 5G teknolojisinden 6G'ye geçeceğimiz dönemlerde, holografik görüntü teknolojisi de artık hayatımızda olabilir.