Web tasarım rehberi - İçindekiler
Ziyaretçilerinizin yaptığı her bir sayfa gösterimine "hit" denir. Aşağıdaki ipuçlarımızı uygulamaya sokarak web sitenizin hitini gözle görülür biçimde yükseltebilirsiniz.
1. Sık sık güncelleyin
Web 2.0 uzmanlarının ortaya attığı bir atasözü var: "İçerik kraldır". Siteniz hem içerik zenginliği hem de kalitesi bakımından doyucu olmalıdır. Site içeriğinizi güncel tutmanız ve sık sık yeni içerikler eklemeniz de en az içeriğinizin kalitesi kadar önemlidir. Bu konuda uygulanacak formül basit: Sitenizi ne kadar sık güncellerseniz insanların sitenize daha sık girmesi için o kadar fazla sebebi olur.
Yani sitenizi her gün güncellerseniz sitenizi her gün tekrar tekrar ziyaret eden bir okur kitlesi kazanabilirsiniz. Mümkünse siteniz için bir güncelleme çizelgesi belirleyin ve buna bağlı kalın. Böylece ister 3 saatte bir, ister haftada bir güncelleme yapıyor olun, ziyaretçileriniz ne zaman ve ne bekleyeceğini bilirler. Elbette yeni ve kaliteli içerik oluşturamıyorsanız sitenizi her gün boş haberlerle doldurmanın bir anlamı yok; daha az sıklıklarla daha kaliteli içerik girmeniz daha faydalı olacaktır.
2. Sitenizi dizinlere ekleyin
Web sitelerini kısa açıklamalarla birlikte kategorilere ayırarak kataloglayan sitelere "web dizini" denir. Sitenizi popüler web dizinlerine eklemeniz hem sitenizin PageRank'ini (Google'ın gözünde sitenizin değeri) artıracak, hem de sitenizin daha bilinir olmasını sağlayacaktır. İnsanlar tarafından inşa edilen en büyük ve en kaliteli web dizini DMOZ'dur (www.dmoz.org). Google da Google Dizin verilerini DMOZ'dan almakta ve arama sonuçlarında DMOZ editörleri tarafından girilen açıklamaları görüntüleyebilmektedir.
DMOZ'un içeriği binlerce gönüllü editör tarafından düzenlenmektedir. Türkçe siteleri DMOZ'da World/Türkçe kategorisi altındaki kategorilere önerebilirsiniz. Sitenizi önermek için www.dmoz.org/World/ Türkçe adresine girip sitenize en uygun kategoriyi seçin ve sağ üst köşedeki "adres öner" linkine tıklayın. Açılan sayfadaki açıklamaları dikkatle okuyarak formu doldurup gönderin. Bundan sonra sitenizin bir editör tarafından incelenip dizine eklenmesi 1 günle 2 yıl arasında sürebilir veya siteniz yeterince kaliteli bulunmazsa dizine hiç eklenmeyebilir. Kaydolabileceğiniz diğer Türkçe dizinlerin listesini http://getir.net/nad adresinde bulabilirsiniz.
3. Arama motorlarına kaydolun
Sitenizi hiç bilmeyen kullanıcılar sitenizin konusuyla ilgili bir arama yaptıklarında sitenize ulaşabilmeleri önemlidir. Bunu için sitenizin arama motorları tarafından indekslenmiş olması gerekir. Arama motorları tarafından bulunmanın en garantili yolu, sitenize başka bir siteden link verilmesini sağlamaktır. Başka siteleriniz varsa yeni sitenize link vererek veya web dizinlerine kaydolarak bu işi gerçekleştirebilirsiniz. Link alma imkânınız yoksa dert etmeyin, popüler arama motorları, web sitenizi indekslenmek üzere kaydedebileceğiniz sayfalar da sunuyorlar. Sitenizi Google'a kaydettirtmek için www.google.com.tr/addurl/?hl=tr&continue=/addurl adresine, Bing'e kaydettirmek için de www.bing.com/docs/submit.aspx adresine girebilirsiniz.
4. Google Site Yöneticisi Araçları'nı kullanın
Web sitenizin Google'daki durumunu elbette Google'dan daha iyi hiç kimse bilemez. Neyse ki Google bu gibi önemli bilgilerin pek çok çoğunu ücretsiz olarak webmaster'larla paylaşıyor. www.google.com.tr/webmasters/ adresinden erişebileceğiniz Google Web Yöneticisi Merkezi'nden Site Yöneticisi Araçları'na ulaşabilirsiniz. Site Yöneticisi Araçları'na kaydolduktan sonra sitenize bir meta etiketi ya da dosya ekleyerek sahipliğinizi doğrulamanız gerekecektir. Bundan sonra sitenize hangi arama terimleriyle ulaşıldığı, Google'ın sitenizde bulduğu tarama hataları, RSS abonesi istatistikleri gibi verilere ulaşabilir, sitenize Site Haritası (Sitemap) ekleyebilir, robots.txt dosyanızı kontrol edebilir, sitenizin coğrafi hedefini ve tarama hızını belirleyebilirsiniz.
5. Sitenize değer katın
İnternet kullanıcıları bedava şeylerden hoşlanırlar. Bu nedenle sitenize değer katacak ve bedava çeşitli uygulamalara başvurabilirsiniz. Örneğin Joomla! tabanlı bir siteniz varsa http://getir.net/nae adresinden edinebileceğiniz e-kart bileşeniyle siteniz üzerinden e-kart gönderilmesini sağlayabilirsiniz. www.hotscripts.com adresinde de böyle çok sayıda PHP ve ASP tabanlı bedava uygulama bulmanız mümkündür. Bir hayran sitesiyseniz ilgili sanatçının duvar kâğıtlarını tasarlamayı düşünebilirsiniz. Güzel bir alan adınız varsa web siteniz üzerinden ücretsiz [email protected] şeklinde e-posta adresi dağıtabilirsiniz. Bunun için https://domains.live.com adresinden Windows Live Admin Center'a kaydolmanız yeterli. Dağıttığınız e-posta adreslerine www.hotmail.com üzerinden girilebilecektir.
6. RSS akışları
RSS, ziyaretçilerinizin web sitenizdeki haberlere abone olarak "RSS okuyucu" yazılım veya servisler üzerinden haberlerinizi takip etmesini sağlayan bir formattır. www.google.com.tr/reader adresinden ulaşabileceğiniz Google Reader gibi RSS okuyucu servisler, ziyaretçilerin RSS akışlarına abone olarak takip etmek istedikleri bütün sitelerin güncellemelerini tek bir noktadan takip edebilmelerini sağlar. Hem Joomla! hem de WordPress RSS akışlarını desteklemektedir. Bu özelliği kesinlikle devre dışı bırakmamanızı, hatta kullanıcılarınızı RSS akışlarınıza abone olmaya yönlendirmenizi öneririz. Sitenizi sık sık güncellerseniz, RSS akışlarınız sitenizin güncellendiğini okurlarınıza haber verecek ve haberleriniz daha çok okunacaktır.
7. Farklı tarayıcılarda test edin
İster web sitenizi kendiniz tasarlamış olun, isterseniz Joomla! ya da WordPress'inizi yeni bir şablon ya da tema kurmuş olun, tasarımınızın farklı tarayıcılarla uyumluluğunu test edin. Tasarımınızı Internet Explorer, Firefox (www.firefox.com), Google Chrome (www.google.com/chrome) ve Opera (www.opera.com) gibi farklı tarayıcılarda rahatlıkla test edebilirsiniz. Web sitenizin onlarca farklı tarayıcı sürümünde ve farklı işletim sistemlerinde nasıl görüneceğini test etmek için http://browsershots.org sitesini kullanabilirsiniz. Siteye girdikten sonra, önce None linkine tıklayarak tüm seçimi kaldırın. Ardından görüntülemek istediğiniz tarayıcıları seçin. Ne kadar çok tarayıcı seçerseniz ön izlemelerin hazırlanması o kadar uzun sürer. Adres satırına sitenizin adresini girip istediğiniz tarayıcıları seçtikten sonra Submit düğmesine tıklayın. Açılan sayfadaki "Queue estimate" değeri ön izlemelerinizin yaklaşık ne kadar süre sonra tamamlanacağını göstermektedir. Ön izlemeleriniz oluşturuldukça sayfanın alt kısmında belirecektir.