Oxford Üniversitesi'nden bilim insanları, HLA geninin HLA - DQB1*06 diye bilinen versiyonunu taşıyan kişilerin koronavirüs aşısı olduktan sonra, bu versiyonu taşımayan kişilere göre daha fazla antikor tepkisi üretmeye daha yatkın olduğunu buldu. BBC'de yer alan haberde "Birleşik Krallık nüfusunun yaklaşık yüzde 30 ila 40'ının bu geni taşıdığı düşünülüyor" denildi.
Ön çalışma bilimsel dergi Nature Medicine'de yayımlandı Ancak bu durumu doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
BBC'nin haberinde çalışma ile ilgili şu bilgiler verildi: Araştırmacılar, ilk aşı olarak Oxford-AstraZeneca veya Pfizer-BioNTech aşısı olan 1.600 yetişkin de dahil olmak üzere beş farklı denemeye katılan insanlardan kan örneklerini analiz etti. Gen varyantını taşıyan kişilerin, ilk aşılarından bir ay sonra, genin diğer versiyonlarına sahip insanlardan daha yüksek antikor seviyelerine sahip olma olasılığının daha yüksek olduğunu buldular.
Çalışmada ilk aşılarından sonra bir yıldan fazla bir süre boyunca haftalık Covid testi yaptıran bir grup insan da takip edildi.
Araştırmaya göre bu gene sahip kişilerin çığır açan enfeksiyon (aşı olan kişilerin yine de koronavirüsle enfekte olabilmesi) yaşama olasılığı da daha düşük.
Bilim insanları yaş, diğer hastalıklar ve meslekler de dahil olmak üzere birçok başka faktörün Covid riskine katkıda bulunduğunu kabul ediyor. Ancak, bunları açıkladıktan sonra genetiğin hala önemli bir rol oynadığını söylüyorlar. Çalışmanın baş araştırmacısı Dr. Alexander Mentzer, "Aşı olduktan sonra insanların Kovid-19 testinin ne kadar hızlı pozitif çıktığına dair geniş çapta çeşitlilik gördük. Bulgularımız, genetik kodumuzun bunun zaman içinde gerçekleşmesinin ne kadar muhtemel olduğunu etkileyebileceğine işaret ediyor. Bulgularımızın gelecek için aşıları geliştirmemize yardımcı olacağını umuyoruz" diyor.
Çalışmanın sorumlu araştırmacısı Julian Knight, "Hem bu özel ilişkinin klinik önemini daha iyi anlamak hem de daha kapsamlı olarak bağışıklık yanıtlarının ne kadar etkili üretildiğiyle ve herkes için aşı geliştirmeye devam etmenin yollarıyla ilgili, bu gen varyantını tanımlamanın bize ne söyleyebileceğini öğrenmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. Bu çalışmadan, genetik yapımızın Covid-19 aşısını takiben bağışıklık tepkimizde birbirimizden farklı olmamızın nedenlerinden biri olduğuna dair kanıtlarımız var. Bir HLA geninin belirli bir varyantını kalıtım yoluyla almanın daha yüksek antikor tepkileriyle ilişkili olduğunu bulduk, ancak bu sadece hikayenin başlangıcı. Daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. Ve daha geniş olarak, bu gen varyantını tanımlayan şey, bize ne kadar etkili bağışıklık tepkilerinin üretildiğini ve aşıları herkes için geliştirmeye devam etmenin yollarını anlatabilir" diyor.