Herkes bu köprü için “imkansız” diyordu, ta ki Çinliler onu inşa edene kadar...

2016 yılında inşa edilene kadar herkes, bu köprü için “imkansız” diyordu. Ama şimdi, Dünyanın en yüksek köprüsü olarak Çin ulaşımına hayat veriyor.

Herkes bu köprü için “imkansız” diyordu, ta ki Çinliler onu inşa edene kadar...

Beipanjiang Köprüsü, sıklıkla mühendislik harikası olarak anılan, Çin'in inanılmaz altyapı başarılarının bir kanıtı olarak gösteriliyor. Bu hayranlık uyandıran köprü, derin bir nehir vadisinin üzerinde 565 metre gibi şaşırtıcı bir yüksekliğe ulaşıyor ve bu da onu, şu an için dünyanın en yüksek köprüsü yapıyor.

Duge Köprüsü olarak da bilinenbu köprü, inşasına kadar insanlar tarafından “imkansız” olarak görülüyordu. Ama 2016 yılında 500 metre yükseklik sınırını aşan ilk köprü olarak tarihe geçti. Beipan Nehri’nin üzerinde 720 metre boyunca uzanan köprü, güneybatı Çin’in dağlık bölgesindeki Guizhou ve Yunnan eyaletleri arasındaki sınır yakınlarındaki Dugexiang’da bulunuyor.

Bu köprü kablolu bir yapıya sahip, yani gövdesi yüksek direklere bağlı kablolarla destekleniyor. Bu tasarım, ağırlığı kablolar arasında eşit şekilde dağıtarak daha uzun açıklıklara ve daha az desteğe olanak tanıyor.

Yapısal Mühendisler Enstitüsü Üyesi Simon Pitchers, Beipanjiang Köprüsü'nün inşaatı hakkında konuşurken BBC Newshour'a "Asıl zorluk, her kabloda doğru gerilimi sağlamaktır" dedi ve ekledi: "Gerginlik azalırsa dalgalı bir güverte elde edebilirsiniz. Ama bunu mükemmel bir şekilde uyguladılar."

Dikey kireçtaşı kayalıkları ve dağlık topoğrafyanın hakim olduğu bölge, her 50 kilometrede bir arazi boyunca aralıklı olarak uzanan çok sayıda karayolu ve demiryolu köprüsüne ev sahipliği yapıyor. Son on yılda, Çin köprü inşaatında dünya lideri haline geldi. Guizhou, Hubei, Yunnan ve Chongqing gibi batı eyaletleri, dünyanın en yüksek 12 köprüsünden 10'una ev sahipliği yapıyor ve bu bölge genelinde 152 metre yüksekliği aşan 50'den fazla geçiş noktasına sahip.

Rekor yakında el değiştirecek

Ancak, Beipanjiang Köprüsü’nün dünyanın en yüksek köprüsü olarak hükmü yakında sona erecek gibi görünüyor. Çin, Guizhou Eyaleti’nde 625 metre yüksekliğe ulaşacak ve 2025 yılında tamamlanması beklenen Huajiang Büyük Kanyon Köprüsü’nü inşa ediyor.

Ayrıca, mühendisler Yunnan'da 610 metre yüksekliğinde olacak Yongchang Lancangjiang Köprüsü'nü geliştirme planları üzerinde de çalışıyorlar. Bu köprünün 2027 yılına kadar tamamlanması bekleniyor.

Ve eğer bu başarılar yeterli değilse, Çin aynı zamanda dünyanın en uzun köprüsünün rekorunu da elinde tutuyor: Pekin ile Şangay arasında uzanan ve yüksek hızlı trenleri taşıyan 164,8 kilometre uzunluğundaki Büyük Danyang-Kunshan Köprüsü...