Her kullanım alanına göre en iyi fareler

PC'lerin vazgeçilmez giriş aygıtı olan fareleri, kullanım alanlarına göre detaylarıyla test ettik...

Fareler testte...

Daha keskin hareketlerle oyun oynamak, daha kolay yönlendirmek, daha iyi tıklamak... İyi bir farenin birçok pratik avantajı vardır. Sizlere her kullanım alanına has en şık ve güncel fareleri tanıtacağız.

İyi bir farenin özellikleri ne olmalıdır? Pratik kemirgenlerin kalitesi genellikle kullanım alanına bağlıdır. Örneğin bir oyuncu faresi her şeyden önce hızlı olmalı, ele iyi oturmalı ve keskin hamleler yapmaya imkân vermelidir. Buna karşın notebook fareleri küçük, hafif ve dayanıklı olmalıdır. Gerçi burada da hareket keskinliği önemlidir fakat kişi genellikle Windows-masaüstü ve Explorer ile meşgul olacağından farenin DPI rekoru kırmasına gerek yoktur.

Özel fareler
Bu tipik örneklerin yanında tek bir kullanım alanına has geliştirilmiş, özel fareler de vardır: Örneğin testimizde aynı bir navigasyon cihazı gibi Google Earth'de dolaşmayı sağlayan bir fare tanıtacağız. Farenizi Powerpoint ve benzeri programlar için bir kumanda olarak kullanmak mı istiyorsunuz? Sorun değil çünkü buna uygun bir modelimiz de var.

Oyuncular için: Şimşek hızında üst seviye kemirgen

Oyuncular için: Şimşek hızında üst seviye kemirgen

Bilhassa oyuncular özel fareleri çok sever. Bu tip fareler hız, keskinlik ve sanal düşmanları kısa sürede yok etmeye uygun ağırlığı sunar.

Oyuncular için: Şimşek hızında üst seviye kemirgenTest Birincisi: MS Sidewinder X8
Testimizdeki en iyi oyuncu faresi Microsoft'un donanım bölümünden geliyor. Sidewinder X8 görsel ve dokunma hissi açısından selef modellere benziyor. Elde de çok rahat duruyor. Üst yüzeyinde üç fare tuşu var ve ortadaki aynı zamanda tekerlek görevi de görüyor. Bu ışıklı tuş ile üç farklı lazer çözünürlüğü arasında geçiş yapmayı sağlıyor. DPI değeri ne kadar yüksekse (maksimum 4000 DPI) harekete kadar o hassas bir tepki veriyor. DPI ayarı oyuncular arasında daha çok bir zevk meselesidir. Çoğu oyuncu 800 DPI gibi muhafazakâr bir çözünürlükte bile oynayabiliyor. Farenin sol tarafında yine ardı sıra iki tuş var. Bu tuşlara farlı görevler atayabiliyorsunuz.

Oyuncular için: Şimşek hızında üst seviye kemirgenİşin heyecanlı tarafı, X8 kablosuz çalışan ilk oyunu faresi oluyor. Bu yapı şekli yüksek keskinlik gerektiren kullanım alanında yeni yeni oturuyor. Microsoft yine de anlamlı bir yol seçiyor: İstenildiğinde alıcıdan ince bir kablo çıkarıp bunun farenin tepesine bir mıknatıs ile sabitleyebiliyorsunuz. Böylece kablolu ve kablosuz arasında seçim yapabiliyorsunuz. Aynı zamanda bu kabloyu farenin bataryasını doldurmak için de kullanabiliyorsunuz. Yani diğer farelerin aksine X8'i anında doldurabiliyor ve batarya boş olsa dahi oynamaya devam edebiliyorsunuz. Mükemmel bir fikir, keza kablo da asla rahatsız edici bir hale gelmiyor.

Sonuç:
Sidewinder X8 oyuncu fareleri arasında bir numara olmayı fazlasıyla hak ediyor. Yeni model eski güçlü yanlarını, yeni ve çok iyi fikirlerle birleştiriyor. Fare elde iyi duruyor, kuşku bırakmayacak derecede keskin ve hatta kablosuz ve kablolu kullanım arasında seçim yapma şansı bile veriyor. Kablosuz oynamak isteyen, fakat önemli turnuvalarda maksimum keskinliğe dikkat edenler için mükemmel bir fikir.

Fiyat: Yaklaşık 99 dolar (yurtdışı)

Oyuncular için: Şimşek hızında üst seviye kemirgenAlternatif: Razer Mamba
Razer da güncel amiral gemisini geleneksel çizginin dışında çıkarıyor ama bu modelde de isterseniz kablo bağlantısı kullanabiliyorsunuz. Geleneksel olarak Razer en yeni modeline de bir yılan cinsinin ismini veriyor: Dendroaspis polylepis, diğer adıyla siyah Mamba en popüler yılan türleri arasındadır ve insanlar için ölümcül olan ve felçlere sebep olan bir zehri vardır. Fakat Razer Mamba'da herhangi bir kas katılaşmasından korkmanıza gerek yok; maksimum 5600 DPI çözünürlük çok kısa bir tepki süreci vaat ediyor. Testimizde bu çözünürlükte neredeyse hiç oynayamadık, zira Mamba en ufak harekette bile çok şiddetli tepki veriyordu. Fare tuşları Razer'den beklenildiği gibi çok iyi işlenmiş ve ideal bir basma noktaları var. Farenin gövdesi elde çok iyi duruyor. Fakat selef modellerin aksine Mamba'nın biçimi ve tuş dağılımı sağ elini kullananlara göre dizayn edilmiş. Simetrik yapı biçimi eksi modellerde daima bir artıydı.

Oyuncular için: Şimşek hızında üst seviye kemirgenMamba oyunlardaki keskinliği ile kullanım konusunda ikna etti. Razer'in web sitesinden indirebileceğiniz sürücü ile geniş ayarlama imkânları elde edebiliyorsunuz. Windows kullanımında ise kimi zaman lazerin hareketlere aşırı keskin tepki verdiği hissine kapıldık. Mesela bazen çift tıklama yapmak zor oldu çünkü fare imlecinin pozisyonu tuşa yapılan baskı nedeniyle hemen kayıyordu. Ayarlarda değişiklik yapmak da işe yaramadı. Mamba'nın birinciliği garantilemesini engelleyenler 170 dolar seviyesindeki yüksek fiyatı ve yukarda bahsedilen ufak eksiklikler oldu.

Sonuç:
Şüphesiz ki, Razer Mamba çok iyi bir oyuncu faresi. Kablosuz çalışmasına rağmen çok hassas ve hızlı. Mükemmel basınç noktalarına sahip tuşları Razer-faresinin parlayan yanları oluyor. Sonuç olarak Mamba ikinci sırayı hak etti. Bir kemirgene 170 dolar vermek isteyen ve tasarım, işçilik ve keskinliğe dikkat edenler yanlış adreste değiller. Sadece masaüstü kullanımında bazı ufak zayıflıklar söz konusu.

Fiyat: Yaklaşık 170 dolar (yurtdışı)

Notebook'lar için: Çantaya sığacak ufak fareler

Notebook'lar için: Çantaya sığacak ufak fareler

Notebook'larda tümleşik olarak sunulan touchpad ek bir cihaz kullanımını gereksiz hale getirebiliyor. Fakat bununla bilgisayarı yönetmek pek de konforlu değil. Daha iyisini mobil kullanıma has bir mini-fare ile elde edebilirsiniz.

Notebook'lar için: Çantaya sığacak ufak farelerTest birincisi: Logitech V220
Logitech V220 tam da beklediğimiz fonksiyonelliği sunuyor. Ufak, kablosuz ve direkt fareye takılabilen minik bir alıcısı var. Böylece laptop çantanızda çok az yer kaplıyor. Lastik kaplı yüzeyi sayesinde en önemli konferanslarda ve terli ellerde dahi fare imleci üzerine tam kontrole sahipsiniz.

Teknik açıdan fare kendi sınıfına özgü değerler sunuyor ki, bu da kullanım alanı göz önünde bulundurulduğunda fazlasıyla yetiyor. Lazer, 1000 DPI çözünürlüğünde ve tek bir kalem pil ile uzun süre çalışabiliyor. Yüzeydeki ufak bir LED ışığı pilin yeterli güce sahip olup olmadığını gösteriyor. V220 istenildiğinde bir MacBook'a da takılabiliyor, fare MacOS ile tam uyumlu.

Sonuç: Yüksek performans, düşük fiyat, ufak ebatlar. Logitech V220 bir notebook faresinden beklediğimiz her şeyi sunuyor. Şiddetle tavsiye edilir.

Fiyat: 25,56 USD + KDV

Notebook'lar için: Çantaya sığacak ufak farelerAlternatif: Trust MI-7600Rp
Temel fonksiyonlardan daha fazlasını isteyenler Trust imzalı MI-7600Rp'de doğru adresteler. Farenin farklı özelliklerle donatılmış altı tuşu var. Örneğin MI-7600Rp'yi medya oynatıcınızı uzaktan yönetmek için kullanabiliyorsunuz. Tümleşik lazer algılayıcı maksimum 1600 DPI çözünürlük ile çalışıyor. Bu değer notebook'ta oynamak istediğiniz oyunlar için bile yeterli oluyor.

MI-7600-Rp'nin verdiği dokunma hissi yeterli seviyede, fakat Logitech V220'nin konforuna yaklaşamıyor. Trust-fare işçilik konusunda ucuza kaçılmış bir hava veriyor, kavrama bölgelerinde lastik kaplı yüzeyler yok. Alıcı aynı Logitech de olduğu gibi ufak tutulmuş ve direkt fareye takılabiliyor.

Sonuç: Trust fare test birincisi Logitech'e iyi bir alternatif. Fiyat, sunduğu fonksiyonlara uygun bir seviyede, sadece konfor konusunda V220 belirgin derecede daha önde.

Fiyat: 30,87 USD + KDV

Fiyatlar hepsiburada.com baz alınarak belirtilmiştir.

Özel görevler için: Çılgın fareler

Özel görevler için: Çılgın fareler

Bazen özel bir fareye ihtiyaç duyulabilir. Bu sebeple üreticiler spesifik iş alanları için ilginç fareler sunuyor.

Özel görevler için: Çılgın farelerNavigatörler için: Cyber-Sport Orbita
Cyber-Sport'un Orbita ismindeki faresi biraz sıra dışı gözüküyor. Kullanım esnasında başlangıçta alışılmadık bir his veriyor. Fakat Avustralyalı üretici Cyber-Sport'un kablosuz fareyi geliştirmek için yararlandığı fikirler son derece ilginç. Aslen Orbita, alt tarafında bir lazer algılayıcısı olan, silikonlarla çevrili bir fare. Fare yatay eksen boyunca döndürülebiliyor ve böylece uzun bir web sitesinde kaydırma hareketi yapmak mümkün oluyor. Elbette bu fareyle Google Earth gibi üç boyutlu uygulamalarda nesneleri döndürebilir, büyütebilir, küçültebilir veya kontrol edebilirsiniz; tamamen akıcı ve bir tuşu basılı tutmaya gerek kalmadan.

Özel görevler için: Çılgın farelerNormal Windows kullanımında üst tarafa yapılan bir basınç sol fare tuşu tıklamasını, dış yüzeye yapılan basınç ise sağ fare tuşu tıklamasını temsil ediyor. Fakat fareyi kullanmadan önce kalibresini bulmanız gerekiyor. Bu işi nasıl yapacağınızı gösteren ufak bir kâğıt fareyle beraber sunuluyor. Ayarlama yapıldıktan sonra fareyi sorunsuzca kullanabilirsiniz. Pil süresi genel anlamda iyi bir seviyede. Bataryasını şarj etmeye gerek kalmadan 12 saat boyunca kullanabildik.

Sonuç: Özellikle eğer klasik farelere alıştıysanız Orbita normal masaüstü kullanımı için hiç de elverişli olmuyor. Orbita ile hareket etmek başlangıçta çok zor geliyor. Zaman geçtikçe kaydırma özelliği (özellikle Google Earth'de) çok yardımcı oluyor ve hızlı manevralar yapmayı mümkün kılıyor. Bilgisayarında sıkça üç boyutlu ortamlarda çalışan kişiler Orbita ile kesinlikle çok eğlenecektir.

Fiyat: Yaklaşık 110 dolar (yurtdışı)

Özel görevler için: Çılgın farelerSunum yapanlar için: Genius Navigator T835 Laser
Folyoları değiştirmeniz gereken ekran sunumları mı yapıyorsunuz? O zaman Navigator T835 Laser tam size göre. Şık, gri kasasının ardında aslında sekiz kullanılabilir tuşu ve fare tekerleğinin olduğu yerde dokunmatik alana sahip bir fare saklanıyor. Farenin her iki yanında da ikişer ek tuş var. Bunlar standart olarak "F5" (sunumu tam ekranda başlat), "ESC" (sunumu bitir) ve "İleri/Geri" alma görevi görüyor. Bunun dışında Genius, Navigator'a tümleşik bir lazer algılayıcısı da eklemiş.

Özel görevler için: Çılgın farelerSimetrik biçimi solakların da fareyi rahatlıkla kullanmasını sağlıyor. Tuşlara basım olması gerektiği gibi, sadece yapı biçiminde bazı negatiflikler var: Fare çok ince ve çok kısa ki, bu da büyük ellerde yer sorunu oluşturabilir.

Sonuç: Navigator T835 Laser sıkça sunum yapmak zorunda kalan ve bunun için özel bir uzaktan kumanda satın almak isteyenler için ilginç bir alternatif oluyor. Bu cihazı satın alanlar bir fare + yönetimi birimi kombinasyonu elde etmiş oluyor. Ayrıca Genius fare çok şık gözüküyor, fakat biraz ufak kalıyor.

Fiyat: Yaklaşık 55 dolar (yurtdışı)

Okuyucu Yorumları