Hem insanların cebini boşalttılar, hem de...

İnternetteki oyunlarında Google'ı, Yahoo'yu ve Bing'i kullanmaları yetmedi, bir de dava açtılar!

Hem suçlu, hem güçlü!

Bir diş beyazlatma firması Google, Yahoo ve Microsoft üzerinden reklam kampanyalarıyla tüketicileri yanlış yönlendirerek büyük kazanç elde etti, sonra bu üç arama devine dava açtı.

Ücretsiz ürün gönderen ve bunun için sadece kayıt isteyen bu firma, aslında yönlendirici bilgilendirme yaparak, formu dolduranları abone yapıyor ve her ay para çekiyordu. Normal pazarlamada ücretsiz kayıttan sonra ürünü beğenme ve para harcama seçeneği varken, bu kampanyada tam tersi uygulanıyor ve tüketiciler ters köşeye yatırılıyordu. Bir aracı firma ile reklamlarını yürüten firma, reklam ajansına da kayıt yapan müşteri başına 43 dolar ödüyordu.

Dazzlesmile ve tepesindeki şirket olan Optimal Health Science kazanacakları parayı kazanıp, kendilerini kanunen temize çıkartmaya karar verdiklerinde reklam firması Epic ile ilişkiyi kestiler. Ancak paranın tadını alan Epic aynı anahtar kelimeler üzerinden DazzleSmilePro ve DazzleSmilePure markalarını işletmeye başlayan bir başka firmanın reklamlarını yayınlamaya başladı.

Amerika-Kıbrıs ve uluslararası ortaklıklar

Amerika-Kıbrıs ve uluslararası ortaklıklar
Firma temize çıkmak istediyse de iş peşlerini bırakmadı

Epic bu reklamlar için Yahoo, Google ve Microsoft'un arama motorlarını kullanıyordu. Temize çıkmak isteyen ama adının benzeri kullanılmaya devam eden, bu yüzden de bir türlü profilini düşürüp gözden kaybolamayan ilk firma da bu arama motorlarına dava açmaya karar verdi.

Karmaşık bir ilişkiler ağı içerisinde Amerika, Kıbrıs ve diğer ülkelerde kayıtlı, benzer isimler, alakasız isimler ve gizli ortaklıklar üzerinden, araya reklam ajanslarını da sokarak kanun ile aralarına yeterli tamponu yerleştiren dolandırıcı firmalar, gülümseyen beyaz dişlerle abone kazanmaya devam ediyorlar.

Arama devleri yorum yapmadılar. Ancak gelirleri reklam üzerinden olan bu devlerin kiraladıkları reklam anahtar kelimelerinden ötürü sorumlu tutulmadıkları daha önceki davalardan biliniyor. Yine de dolandırıcılık davalarına ve bir başka firmanın isminden yararlanma durumlarına karşı girişimler ve temizlik operasyonları sürdürülüyor.

Amerika'da şu markalar hakkında soruşturmalar sürüyor: Nicocure, Stop Smoking 180, Zero Nicotine, VirtualWorks's EverPrivate Card, Secret Cash Card, Grants For You Now, Grant One Day, Easy Access Grant, Google Money Tree, InterBill's PharmacyCards.com.

Okuyucu Yorumları