Televizyonlarda da adını sıkça duyduğumuz bu HDR'nin iyi bir şey olduğu kesin. Peki HDR, yeni telefonunuzun ekranında olmalı mı? Telefonunuzun kamerasında bir seçenek olarak gördüğünüz HDR, telefon ekranlarına da geliyor; işte öğrenmek isteyeceğiniz bazı HDR bilgileri.
HDR Nedir?
Yüksek Dinamik Aralık anlamına gelen HDR, kamera uygulamasında gölgelerdeki detayları ortaya çıkarmaya yarıyor, aynı zamanda aşırı pozlamayı, yani fotoğrafın bazı kısımlarının beyaz görünmesini engelliyor.
Film ve TV'lerdeki HDR ise biraz farklı. HDR videolar, resmin en koyu ve en açık bölümleri arasındaki mesafeyi genişletiyor. Artan kontrast, karanlık ve aydınlıktaki detayları ortaya çıkararak daha sinematik bir görüntü ortaya çıkarıyor.
HDR 10 Desteği
HDR içeriğin kendi biçimleri bulunuyor, yani sadece normal bir videoya filtre uygulanmıyor. Şu sıralar telefonda ve TV'lerde en çok HDR10 standardına rastlıyoruz. HDR 10, 4000 nit'e kadar mastering'e, 10 bit renge ve REC.2020 renk gamına izin veriyor.
Bu teknik özellikleri bir kenara bırakırsak HDR video, detayları vurgulayarak ve daha çok renk ile videonun geliştirilmesi anlamına geliyor. HDR videoların içerisinde bir meta verisi de bulunuyor. Bu sayede video, ekranın yeteneklerine göre ayarlanıyor. Aslında hiçbir TV veya telefon, HDR10'un kullandığı REC.2020 formatının renk derinliğine ulaşamıyor ancak bu meta verisi sayesinde standart görüntüden iyisini sunabiliyor.
iPhone XS Max gibi bazı telefonlar, daha yüksek bir HDR standardı olan Dolby Vision'ı destekliyor.
HDR Video Nerede Bulunur?
Video akış uygulamalarının çoğu HDR videoyu destekliyor. İşe YouTube ile başlayabilirsiniz. HDR içeriğe yönelik kanallar bulunuyor. YouTube Developers kanalının paylaştığı bir çalma listesinde de YouTube'un HDR işlevinin açılışını desteklemek için bir araya toplanan videoları bulabilirsiniz.
YouTube'da HDR video izlerken videonun sağ üstündeki üç noktaya dokunarak, çözünürlük altında HDR'nin seçili olduğundan emin olun.
Netflix ve Amazon Prime Video'nun da HDR desteği bulunuyor.
Mobile HDR Premium Nedir?
UHD Alliance tarafından tanıtımı yapılan bu standart, yalnızca Galaxy S9, S9+ gibi bazı Samsung telefonlarında bulunuyor. Bununla birlikte HDR Premium'un Samsung'un sitesinden kaldırıldığını görüyoruz. Bu standart, telefonunuzun HDR içeriği gösterebilecek bir ekrana ve donanıma sahip olduğu anlamına geliyor.
Duymuş olabileceğiniz bir başka standart olan DisplayHDR ise PC monitörlerinin HDR içeriği göstermeye ne kadar yatkın olduğunu gösteriyor.
SDR - HDR Dönüşümü
HDR görüntü için HDR içeriğe çok fazla ihtiyacınız olmayabilir. Standart dinamik aralığı (SDR) HDR'ye gerçek zamanlı olarak çeviren telefonlar, ortaya çıkmaya başladılar. Bu işlevi ilk sunan, Xperia XZ2 gibi telefonlarıyla ile Sony oldu.