COVID-19 pandemisi sırasında, dünya çapında bir histeri krizi ile evcil kedilerin, köpeklerin insanlara virüs bulaştırabileceğine dair sayısız haber yapıldı ve sosyal medya tartışması yaşandı. Yine doğada, pek çok hayvandan insanlara bulaşabilecek virüsler konusunda sağlık kuruluşları tarafından sürekli uyarılar yapılıyor. Bunların doğru olduğu da tartışmasız. Ancak gözden kaçırdığımız bir nokta var: Hayvanlara, insanlardan bulaşan virüsler çok daha fazla!
Bir grup bilim insanı, gelecekteki virüs salgınlarına hazırlıklı olmak amacıyla 32 viral aileden yaklaşık 12 milyon viral genomu analiz ederek virüslerin nasıl evrimleştiğini ve farklı konakçılara geçerken edindikleri mutasyonları saptadı.
Çalışmanın eş yazarı Profesör Francois Balloux yaptığı açıklamada, "Virüslerin hayvanlar ve insanlar arasında, her iki yönde de bulaşmasını araştırarak ve izleyerek, viral evrimi daha iyi anlayabilir ve umarım gelecekteki salgınlara ve yeni hastalıkların salgınlarına karşı daha hazırlıklı olabiliriz. Bu aynı zamanda korunma çabalarına da destek olacaktır" dedi.
Ekibin araştırmalarında keşfettiği şey ise büyük sürpriz oldu. Bilim inanları, "Şaşırtıcı bir şekilde, insanların viral bulaşlar için bir kaynak olduğu kadar bir yutak olduğunu da bulduk" diyor.
İnsandan hayvana bulaşan virüslerin sayısı çok daha fazla
Aslında, inceledikleri 599 yeni konakçı sıçramasının yüzde 64'ü insanlardan evcil veya vahşi hayvanlara doğru yaşanmış. Bu oran, hayvanlardan insanlara doğru buluşma oranının neredeyse iki katı.
Araştırmacılar, bu bulgunun hem insan hem de hayvan sağlığının geleceği açısından önemli olduğunu belirtiyor. Ayrıca bu keşif, virüslerle savaş konusunda yeni bir çığır da açıyor zira insandan hayvana bulaşan virüs, hayvan vücudunda yeni varyasyonlar oluşturup tekrar insana bulaştığında, yeni bir virüs gibi davranabiliyor. Bu da virüslerle, salgınlarla savaşta, hayvanlarla temas konusunda da önlem alınması gerektiğini gösteriyor.