Dünyamızda pek çok gerçek ve zengin firma bulunuyor. Apple, Google, Facebook, Samsung ve diğer pek çok firmanın değerleri her yıl artıyor. Ancak bir de, filmlerde, oyunlarda ya da kurgu romanlarında karşımıza çıkan, firma değeri milyarlarca dolar ile ölçülen, gerçek olmayan sanal firmalar da söz konusu.
Çoğu oyun, film, kitap, çizgi film veya çizgi romanda bulunan hayali firmaların da kendi evrenlerinde mali değerleri söz konusu. Bu yazımızda, hayali firmaların arasından seçtiğimiz "sanal zenginleri" ve tahmin edilen "sanal değerlerini" sizlerle paylaşıyoruz...
CHOAM - Dune
2003 yılında şimdiye kadar en çok satan bilim kurgu romanı seçilen Dune, Frank Herbert tarafından 1965 yılında yazılmış olan epik bilim kurgu romanı. Tabii ki bu kitabın ardından aynı evreni kullanan daha pek çok kitap yazıldı ve kitaplardan esinlenerek çekilen filmlerin yanı sıra bilgisayar ve masaüstü oyunları da bulunmakta.
Bu ilginç evrende yer alan firmalardan biri olan Combine Honnete Ober Advancer Mercantiles veya CHOAM'ın evrendeki neredeyse tüm ekonomik olayları kontrol ettiği söylenebilir. Bütün büyük hanedanların gelirine güvendiği bu firmanın değeri ise 1.7 trilyon dolar olarak biliniyor.
ACME - Looney Tunes
Looney Tunes'un sevilen çizgi filmlerinde sıklıkla karşımıza çıkan bu firmanın ürünleri, özellikle Road Runner/Wile E. Coyote çizgi filmlerinde neredeyse sürekli olarak görülebilmekte. Oldukça geniş bir alanda üretim yapan bu firmanın ürünlerinin, en kötü anlarda çalışmama veya geri tepme garantisi olduğuna neredeyse kesin gözü ile bakılabilir.
Her ne kadar çizgi filmlerde görülen ürünleri başarısız olsa da, çoğumuzu güldürmeyi başaran ACME firmasının değeri 348.7 milyar dolar olarak biliniyor.
Sirius - Hitchhiker's Guide (Otostopçunun Rehberi)
Otostopçunun Galaksi Rehberi serisi, 1978'de bir radyo komedi yayını olarak başlayıp yıllar içerisinde pek çok farklı formatta kendisini gösterdi. Sirius Cybernetics Corporation firması da bilinen evrendeki androidlerin, otomatik asistanların temel sağlayıcısı ve üreticisi.
Ancak firmanın ürünlerinin kalitesi ile tanındığını söylemek doğru olmaz. Firma, gelişmiş robotik ve yazılım isteyen her şeyi üretebileceğini iddia ediyor. Kapılardan asansörlere, tost ocaklarından içecek makinelerine ve süpürgelere kadar her şey GPP (Genuine People Personality) sahibi olarak üretilmekte. Bunun anlamı da bir hava boşluğu kapısının bile duyguları, hayalleri, ümitleri, zekası ve muhtemelen en kötüsü, sıkılma yeteneğinin bulunması oluyor. Bu yüzden de firmanın ürünlerinin çoğunun sürekli olarak sinir krizi geçirmesine şaşırmamak gerekiyor.
Bu firmanın finansal değeri ise 327.2 milyar dolar olarak biliniyor.
momcorp - Futurama
Oldukça geniş bir endüstri alanına hükmeden momcorp'un sahibi de (belki de şaşılmayacak bir şekilde) Mom. Firmanın ana rakibi Planet Express olarak gözükmekte. Momcorp'un ilginç patentlerinin arasında ise "Mom" (Anne), "Love" (Aşk - sevgi) ve "Screen Door" (Perde Kapı) bulunmakta.
Firmanın değeri ise 291.8 milyar dolar olarak biliniyor.
Rich Ind. - Richie Rich
En zengin çocuk olarak tanımlanan ve zengin bir ailenin tek çocuğu olan Richard "Richie" Rich, pek çok farklı çizgi roman serisinin ana kahramanı konumunda yer alıyor. Rich ailesinin sahibi olduğu Rich Ind. ise hoteller, moda, seyahat ve robotik alanlarını da kapsayan farklı alanlarda çalışmakta. Firmanın değeri 163.4 milyar dolar olarak biliniyor.
Soylent - Soylent Green
1973 tarihli bilim kurgu filmi Soylent Green'in distopya Dünya'sında yer alan Soylent Corporation, nüfusun büyük bir kısmının hayatta kalmasını sağlayan yemek paylarını üretmekte ve dağıtmakta. Firmanın son ürünü olan Soylent Green, okyanuslardan toplanan "yüksek enerjili plankton" içeriyor ve daha önceki "Red" ve "Yellow" sürümlerinden daha besleyici.
Zenginler hariç herkes için Dünya'daki neredeyse tek besin kaynağı olan bu ürünü üreten firmanın değeri ise 157.1 milyar dolar olarak biliniyor.
Frobozz - Zork
İlk interaktif kurgu bilgisayar oyunlarından biri olan Zork, yerin derinliklerinde bulunan eski bir imparatorluğun harabelerinde dolaşarak, zengin bir şekilde geriye dönmeye çalışan bir maceracıyı konu almakta. Bu "zindanlarda" bulunan yaratıkların ve cisimlerin dışında pek çok FrobozzCo ürünü de bulunmakta. FrobozzCo ise oyunun dünyasında bulunan devasa bir holding olarak tanımlanmakta.
Binlerce farklı firmadan oluşan bu holding, her şeyi üretebileceğini iddia etmekte. Firmanın değeri ise 112.9 milyar dolar noktasında.
Warbucks - Lil' Orphan Annie
Little Orphan Annie çizgi roman serisinde bulunan bu firmanın milyarder kurucusu, servetinin büyük bir kısmını savunma anlaşmaları ile kazanmış durumda. Firmanın kurucusu Sir Oliver "Daddy" Warbucks, Birinci Dünya Savaşı sırasında büyük paralar kazanmaya başlayan bir karakter olarak tanımlanmakta. Öyle ki, bir noktada servetinin "10 zillion (belirsiz bir miktar, genellikle yüksek miktarları abartmak için kullanılan bir kelime) dolara" ulaştığı söylenmekte. Ancak çizgi seri içerisinde bu karakterin zaman zaman Annie'nin kumbarasından borç alacak kadar fakirleştiği görülmekte.
Warbucks firmasının değeri ise 61.5 milyar dolar olarak biliniyor.
Tyrell - Blade Runner
1982 yılının Blade Runner filminde karşımıza çıkan Tyrell Corporation, 2019 yılında faaliyet gösteren, Los Angeles tabanlı bir firma. Firma, adını kurucusu Dr. Eldon Tyrell'den almakta. Firmanın temel üretimi "canlı gibi olan androidler" veya "replicant"lar olarak biliniyor. Firma sloganı da oldukça ilginç: "İnsandan daha insan"
En azından 800 kat yüksekliğe sahip olan devasa bir merkeze sahip olan bu firmanın değeri ise ne yazık ki sadece 59.4 milyar dolar olarak biliniyor.
Wayne Enterprises - Batman
Batman serisinde yer alan Wayne Enterprises veya Wayne Industries'in sahibi Amerikalı milyarder Bruce Wayne iken, firmanın çalışmaları Lucius Fox tarafından yürütülmekte. Temelleri Gotham Şehri'nde bulunan WayneCorp, 17.YY'da kurulmuş olmasına rağmen 19.YY'da Alan Wayne yönetiminde resmi bir firmaya dönüşüyor.
Dünya'nın en büyük 10 çok uluslu holdinginden birine dönüşen WayneCorp, 170 ülkede pek çok farklı alanda çalışmakta. Firmanın değeri ise 31.3 milyar dolar olarak biliniyor.
Virtucon - Austin Powers
Austin Powers kurgu serisinin kötü karakteri Dr. Evil'ın sahibi olduğu Virtucon, Dr. Evil kendisini dondurduğu sırada Number 2 tarafından yapılan yatırımlar ile Evil'ın imparatorluğunun dönüştüğü kuruluş olarak tanımlanabilir. Dr. Evil geri döndüğünde oldukça zengin olmasına rağmen, Dünya'yı rehin tutarak yönetimi eline almayı planlamakta.
Virtucon'un değeri ise 24.9 milyar dolar olarak biliniyor..
Globex - The Simpsons
Sevilen çizgi dizi The Simpsons'ın Dünya'sında yer alan Globex, dışarıdan bakıldığında oldukça güzel, masum ve dost canlısı bir firma gibi gözüküyor. Ancak Hank Scorpio tarafından yönetilen bu yüksek teknolojili firmanın karanlık bir yanı bulunmakta. Firma, çalışanları için özel bir kasabaya sahip ve çalışma ortamı oldukça rahat. Çalışanların gündelik giysiler ile işe gelmelerine izin verilirken, Hank Scorpio, Globex Corporation'ın duvarlara inanmadığını (firma binalarındaki camlardan da anlaşılabileceği gibi) belirtiyor. Ayrıca firmanın iç alanlarında bol miktarda yeşillik bulunuyor. Karanlık yanda ise Doğu Kıyısı'nın Hank Scorpio tarafından ele geçirilmesi için kullanılması planlanan bir "Kıyamet Günü Silahı" yer almakta.
Globex Corporation'ın değeri 23.7 milyar dolar olarak biliniyor.
Umbrella - Resident Evil
Sevilen oyun ve film serisi Resident Evil'ın Dünya'sında yer alan Umbrella holdingi, tıbbi cihazlar ve ilaçlar da dahil olmak üzere pek çok farklı markette büyük bir paya sahip. Ayrıca genetik mühendisliği ve biyolojik silahlar üzerinde de gizli çalışmalar yürütmekte.
Film ve oyunlardaki salgınların arkasındaki isim olan firmanın değeri ise 22.6 milyar dolar olarak biliniyor.
Stark Ind. - Iron Man
"Tony" Stark'ın sahibi olduğu Stark Industries, gelişmiş silah ve savunma sistemleri üreten bir teknoloji firması. S.H.I.E.L.D. tarafından kullanılan "helicarrier"ları ve Avengers tarafından kullanılan "Quinjet"leri üreten Stark Industries'in, 20.3 milyar dolar değerine sahip olduğu biliniyor.