Hava yolculuğu sırasında çıkan egzoz gazları, iklim değişimine katkıda bulunan atmosferdeki karbonu arttıran en büyük etkenlerin arasında yer alıyor. Neyse ki Avrupa’da düzenlenen bir proje, bitkilerin kullandığı temel elementlerden sadece biraz daha fazlası kullanılarak karbon-nötr yakıtlar oluşturmanın mümkün olduğunu gösterdi.
Araştırmacılar, İspanya'da su, karbon dioksit ve güneş ışığı kullanarak uçak yakıtı üreten bir kule sistemini tasarladı, kurdu ve test etti.
Neredeyse gerçek anlamda havadan jet yakıtı üretme teknolojisi birkaç yıldır bulunuyordu, ancak bu yeni başarının en önemli kısmı, süreci laboratuvar ölçeğinden çıkartarak endüstriyel ölçekte kanıtlaması oldu.
Yapılan hesaplamalara göre, insan kaynaklı iklim değişiminin yaklaşık olarak %5’i, çoğunlukla petrol kaynaklı yakıtlar kullanan uçuşlara bağlanabiliyor. Çoğu uzun mesafeleri ticari uçuşlar için temiz ve çevre dostu bir alternatif bulmak pek kolay olmuyor. Ancak bu teknoloji ile, özellikle de atmosferdeki CO2 kullanılırsa, yakıtı tamamen karbon nötr yapmak mümkün oluyor. Hatta karbon yükünü ürün zincirinde başka noktalarda çözmeye çalışan diğer pek çok karbon nötr teknolojinin aksine, havaya bırakacağı karbonu öncesinde havadan çektiği için gerçek anlamda karbon nötr olma avantajına sahip.
Makalede söylenildiğine göre sistemde kullanılan güneş reaktörünün verimlilik seviyesi yaklaşık %4’tü. Ancak bu seviyenin %15’e çıkartılması hedefleniyor…