Her ne kadar bizler için anlaması anadilimiz kadar rahat olsa da, hava durumu simgeleri her zaman bu şekilde değillerdi. Kabarcıklı bulut, bir çember ve ondan çıkan basit çizgilerden oluşan güneş gibi semboller, aslında dünyamız için oldukça yeni. 1970'lere kadar, meteoroloji uzmanları, hava durumu tahminlerinde oldukça farklı bir sistem kullanıyorlardı. Ancak bir tasarım öğrencisi her şeyi değiştirdi.
Daniel Engber, The New York Times'ta günümüzde genel-geçer olan simgeler üzerine büyüleyici bir incelemede bulunuyor. Engber'in söylediğine göre, halka sunulan ilk hava durumu haritası, U.S. Weather Bureau aracılığı ile 1910'da karşımıza çıkıyor. Ancak o sıralarda tahminleri bildiren simgeler, günümüze göre çok daha dolaylı bir tanımlama halindeydiler. Bulutlar "boş ve dolu çemberler" ile ve "rüzgâr, küçük oklar ile" gösterilmekte idi.
Weather Bureau'nun ilk harita üzerindeki kendi raporuna bakıldığında, bu haritanın 1 Mart tarihli Minneapolis Journal'da yayınlandığı gözüküyor. Ancak, sadece dört ay içerisinde hava durumu haritaları 45 şehirde 65 farklı gazeteye ulaşmayı başarmışlar. Başka bir deyiş ile popüler meteorolojinin "yetişkin olma vaktinin geldiği" söylenebilir. Bu hava durumu haritası patlaması, giderek daha fazla insanın bu haritalar ile ilgilendiğini gösteriyor ve normal olarak bu durum karşısında da klasik simgelerin aynı kalmaları çok mümkün değildi.
Ancak bugün tanıdığımız simgeler, 1970'lere kadar ortaya çıkmamışlardı. Hatta MTP Studio'nun söylediğine göre, BBC tarafından kullanılan simgeler 1969'a kadar oldukça anlaşılmaz idiler.
...Ve bugün gördüğümüz simgelere geçiş! Haberimizin ikinci sayfasında...
...Ve bugün gördüğümüz simgelere geçiş!
Birkaç yıl içerisinde ise, Mark Allen isimli İngiliz bir sanat öğrencisi ortaya çıkarak Norwich School of Art bitirme projesi kapsamında hava durumu simgelerini yeniledi. Fakat, bu yeni yaratılan simgeler, simgesel hale dönüşerek günümüz haritalarının temelini oluşturdular.
Allen'ın söylediğine göre, simgelerin çıkış noktasını "bulut" oluşturmaktaydı. BBC, 1975 yılında Allen'ın çizimlerini 200 pound ve lisans ücretlerinin belirli bir oranı karşılığında satın aldı. Allen'ın çizimleri 30 yıl ekranlarda kaldı. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Allen'ın ilham aldığı kişi, 1972 Münih Olimpiyatları'nın simgelerini tasarlayan ve resimsel yazının büyükbabası sayılan Otl Aicher idi.
Allen'ın çizimleri, BBC'de direkt olarak kullanılıyor olsalar da, pek çok farklı iletişim aracı da bu çizimlerden yola çıkan simgeler kullanmaya başladı ve dünyanın pek çoğu böylelikle bu simgelerle tanışmış oldular.