Harvard Üniversitesi'nin "beyin yakan" mülakat sorusu

10 kişiden dokuzu yanlış cevap veriyor: ABD'deki Harvard Üniversitesi'nin mülakatlarında sorulan ve adeta "beyin yakan" ünlü soruyu cevaplıyoruz.

Harvard Üniversitesi'nin "beyin yakan" mülakat sorusu

İnsanların çözümü ararken tuzağa düştüğü sayısız soru var. Harvard Üniversitesi'nde bir mülakatta sorulan ve yıllardır dikkat çeken bir zeka sorusu da bunlardan biri.

Bu ünlü soru şöyle: "Yedi adamın yedi karısı var. Her erkeğin ve her kadının yedişer çocuğu var. Toplam insan sayısı kaçtır?"

Pek çok insan bu soruyu çözme kalkışsa da sorunun içindeki tuzağa düşerek yanılabiliyor. Bu yüzden insanlar ikiye ayrılmış durumdalar. Her iki taraf da doğru cevabın kendi çözümü olduğunu düşünüyor. İşin kötüsü, doğru cevabı on kişiden sadece birinin verebiliyor olması.

Bu soru nereden çıktı?

Aslında ilk kez ortaya çıkışı 2021 yılına dayanıyor ve rapçi Ja Rule'un bir Instagram gönderisinde, bir arkadaşına üniversitedeki bir mülakatta bu sorunun sorulduğunu açıklamasıyla bilmece de internete düşmüş oldu. İşin garibi mülakatlarda öğrencilerin sadece %10'u bu soruya doğru cevap verebiliyordu.

Biz cevabı açıklamadan önce siz de sorunun yanıtını bir düşünün, bakalım dünyanın en zeki %10'u arasına girebilecek misiniz?

Gelelim cevaplara...

Öyle görünüyor ki bu sorunun tek bir doğru cevabı yok. Soruyu nasıl yorumladığınıza göre 4 farklı çözüm var. Ancak bir tane de kesin yanlış cevap var.

Çözüm 1

Zeka oyunu meraklıları, sorunun yedi erkeğin aralarında toplam yedi eşi olduğunu ve yedi çiftin her birinin yedi çocuğu olduğunu ima ettiğini varsayarsa, toplam çocuk sayısı 49'dur. Yetişkin sayısını da (14) eklediğinizde cevap 63 olur.

Çözüm 2

Eğer sorudan "her erkeğin yedi karısı" olduğu yorumunu çıkartırsanız işler daha da karışıyor. Bu da yedi erkek için 49 eş ve toplam 56 yetişkin anlamına gelir. Eğer bu 56 kişiden her birinin yedi çocuğu varsa, 56 ile yedi çarpıldığında 392 çocuk eder. Yetişkin sayısını da eklediğinizde cevap 448 olur.

Çözüm 3

Her erkeğin 7 kadınla evli olması durumunda ve her erkeğin her eşinden - bir çift olarak - yedi çocuğu olduğu düşünülürse, denklem 49 (kadın) çarpı yedi (çocuk), yani 343 olacaktır. 56 yetişkini de eklediğinizde toplam 399 eder.

Çözüm 4

Günümüzün modern hukukuna göre tek eşli bir yaşam süren çiftler olduğunu düşünürsek, soru biraz daha anlamlı oluyor. Bu durumda her bir erkek ve her bir kadının - toplam 14 yetişkin - yedişer çocuğu olduğunu varsaymak gerekiyor. Bu da toplam 98 çocuk yapar ve 14 yetişkin toplam 112 insan eder.

Yanlış cevap ise şu:

Buna göre yedi erkeğin her birinin birer karısı vardır, ancak her ailenin 1 çocuğu, yani toplamda 7 çocuk vardır. Yedi erkek, yedi eş ve yedi çocuk 21 cevabını verir. Ancak sorunun ifadesi bunu pek desteklemediği için bu yanlış cevap olarak kabul ediliyor. Harvard'da mülakata gireceksiniz, sakın bu cevabı vermeyin, öğrenciliğinizi yakmayın...