Hard fork nedir? Soft Fork nedir? Aralarındaki farklar neler? Bu makalede bu sorunun yanıtına bakıyoruz...
Blockchain teknolojisi, altında yatan güçlü güvenlik ve çalışma prensipleri ile oldukça sağlam bir yapıya sahip. Dışarıdan herhangi müdahaleyi kelimenin tam anlamıyla neredeyse imkansız hâle getiren bu sistem, aynı şekilde içerideki geliştirici ekipler içerisinde de oldukça büyük zorluklara neden olmaktadır.
Bu zorluğun sebebi yukarıda da bahsettiğimiz Blockchain’in temelindeki çalışma prensibinden kaynaklanmaktadır. Blockchain teknolojisi, esasında dağınık defter teknolojisi üzerine inşa edilir, böylece ağ içerisinde yer alan büyütün bilgiler, bu ağın onaylayıcıları tarafından aynen tutulur. Bu da herhangi bir değişiklik yapmak için diğer tüm onaylayıcıların bu değişikliği gerçekleştirmesi gerektiği anlamına gelmektedir.
Büyük topluluklar haline çalışan bu ağlar, bazen kendi içerisinde uyumsuzluklar yaşayabilmektedirler. Bu durumda 2 veya çok nadir de olsa 3 parçaya bölünene onaylayıcılar, kendi içerisinde yeni bir ağ oluşturarak Bitcoin ve Bitcoin Cash veya Ethereum ve Ethereum Classic gibi ayrımlara neden olabilmektedir.
Bir diğer olasılık ise Cardano örneğinde olduğu gibi sisteme yeni bir özelliğin eklenmesi gibi (akıllı sözleşme eklenmesi vb.) durumlarda oldukça büyük gelişmelerin gerçekleşmesidir.
Ağın yapısını oldukça önemli ölçüde değiştiren bu tür değişiklikler, büyük çatal olarak anılır ve Hard Fork olarak isimlendirilir. Diğer taraftan yapılan küçük değişiklikler ise isminden de anlaşılacağı üzere soft fork olarak adlandırılırlar.
Daha detaylı bilgi için CoinBilgi.net adresini ziyaret edebilirsiniz.