İşletim sisteminizi Windows 8'e yükseltmeyi düşünüyorsanız, hangi Windows 8'in size göre olduğunu değerlendirmeniz gerekiyor. İyi haber ise Microsoft'un Windows 8'le beraber bu işi oldukça kolaylaştırmış olması. Windows 8'in sadece 4 sürümü bulunuyor ve bunlardan sadece 3'ü ev kullanıcıları için. ARM tabletlere yönelik sürümü de saymazsak, seçebileceğiniz sadece iki Windows 8 sürümü kalıyor.
Windows 8, Windows RT karşısında
Kafaları karıştıran bir Windows 8 sürümü olan Windows RT, sadece ARM bilgisayarları, yani tabletleri hedef alıyor. Windows RT, şu anki birçok Windows uygulamanızı çalıştırmıyor ve Metro uygulamalarını kullanmanız gerekiyor. Windows RT'de bir masaüstü olsa da, burada sadece Microsoft Office gibi belirli Microsoft uygulamalarını kullanabiliyorsunuz. Microsoft, Windows RT masaüstü için üçüncü partilere uygulama geliştirme izni vermiyor.
Windows RT, masaüstü uygulamalarını çalıştırmasa da Windows ve Windows RT'nin her ikisi de Metro uygulamalarını çalıştırabiliyor.
Windows RT sadece ARM tabletlerle geliyor ve onu kutulu olarak almanız mümkün değil. Bir tablet satın alırken Windows 8'le mi yoksa Windows RT ile mi çalıştığını kontrol etmeniz gerekiyor. Microsoft'un Surface tableti Windows RT ile çalışıyor. Surface'den birkaç ay sonra piyasaya sürülecek Surface Pro ise Windows 8 Pro işletim sistemiyle çalışıyor.
Windows 8 sürümleri: Windows 8 ve Windows 8 Pro
Windows 8 sürümleri
Windows RT'yi işin içinden çıkarttıktan sonra kalan Windows 8 sürümleri aslında oldukça basitler. Üç ana Windows 8 sürümü bulunuyor:
Windows 8 - Bu sürüm ev kullanıcılarına yönelik. Windows 7'nin "Home Premium" sürümüne denk geldiğini söyleyebileceğimiz sürüm, beklediğiniz tüm işlevleri size sunuyor: geleneksel programları çalıştırabileceğiniz Windows masaüstü, "Metro" olarak bilinen yeni arayüz ve ev kullanıcılarına yönelik diğer işlevler.
Windows 8 Pro - Pro sürümü, iş yerlerini ve daha üst düzey işlevlere sahip olmak isteyen kullanıcıları hedef alıyor. Windows 8 Pro'nun sunduğu ek özellikler arasında grup ilkesi desteği, uzak sunucu işlevleri, Windows alan adı desteği, dosya sistemi şifreleme, sanal sabit diskten önyükleme ve BitLocker var. Son kullanıcıyı ilgilendirebilecek tek ek özellik ise Windows 8'deki Windows Media Center. Windows Media Center'ı Windows 8 Pro'ya ücretsiz bir eklenti olarak yükleyebiliyorsunuz.
Windows 8 Enterprise ve sonuç
Windows 8 Enterprise - Bu sürüm ise Windows'un kurumlara çoklu olarak sattığı geleneksel kurumsal sürüm. Windows 8 Pro'nun tüm özelliklerine sahip bu sürüm (Windows Media Center dışında), Windows To Go gibi bazı ek işlevlere sahip. Windows To Go, Windows 8'i bir USB belleğine kaydetmenize ve işletim sistemini direkt olarak bu bellekten başlatmanıza izin veriyor.
Windows 8'in Windows Media Player'ı içermeyen bazı "N" sürümleri de bulunuyor ("Windows 8 N Edition").
Windows 8'i satın alıp daha sonradan Pro'ya geçmek isterseniz, bunu denetim masasındaki "Windows 8'e özellik ekle" işlevini kullanarak yapabiliyorsunuz.
Özetlemek gerekirse, Windows 8'in kutulu sürümünü veya indirilebilir sürümünü satın alacaksanız, sizi ilgilendiren sadece iki sürüm bulunuyor: Windows 8 ve Windows 8 Pro. Windows 8 ev kullanıcıları için tasarlanan bir sürüm, Pro ise iş kullanıcılarına yönelik ek işlevler içeriyor. Ancak Windows Media Center sizin için şart ise, Windows 8 Pro'ya ihtiyacınız var.