Art arda dijital saldırıların hedefi olan Sony'nin en iyi zamanlarını geçirmediği kesin. Peki dev oyun, film ve müzik firması neden aniden hacker'ların odak noktası haline geldi?
Sony'nin fikri mülkiyet haklarını korumadaki sert tutumu bu konuda bize bazı ipuçları verebilir. Purdue Üniversitesi güvenlik uzman Gene Spafford'a göre bunun birçok örneği var. Spafford, Sony'nin PlayStation'larını mod'layan kullanıcıları engellemesi, CD'lerde kopya denetimi için rootkit kullanması, George Hotz ve Jammie Thomas ve benzer kişilere dava açmasını örnekleri arasında sıralıyor.
iPhone'u kırmasıyla tanınan Hotz, PlayStation 3'ün nasıl kırıldığını blog'unda yayınladığında Sony'nin hedefi haline gelmişti. Thomas ise dosya paylaşım sitesi Kazaa'da şarkı paylaşması nedeniyle davalık olmuştu.
Spafford'a göre buradan çıkan, Sony'nin kalpsiz ve yırtıcı bir şirket olduğu, dolayısıyla Spafford'a göre Sony'nin hacker'ların hedefi olması şaşırtıcı değil.
Diğer görüşler
Geçtiğimiz 1-2 ay içerisinde birden fazla saldırıya uğrayan Sony'nin bu saldırılara uğramasının sebebi olarak analistler, Sony'nin donanım konusunda yenilik yapmamasından kaynaklandığını düşünüyor.
The Independent'a konuşan analist Toshiyuki Kanayama, Sony'nin donanım alanında yenilik yapmadığı sürece kullanıcıların Sony ürünlerine karşı isteğinin kaybolacağı, ürünlerin kullanıcılara çekici gelmeyeceğini vurguladı. Japon medya devi Nikkei da Sony'nin kendini geliştirme konusunda fazla yavaş davrandığını düşünüyor.
Ancak saldırılardan toplamda bir milyar dolar zarar eden Sony hakkında herkes olumsuz bir fikre sahip değil. Bazı otoriteler de Sony'nin zamana ihtiyacı olduğu ve zararlarını kapatır kapatmaz firmayı daha iyi yerlere taşıyacakları görüşünde.