Bilgisayarlar ve ağlar varoldukça hacker'ların boş duracağı pek düşünülemez. Teknoloji tarihindeki saldırılar sadece merak amaçlı saldırılardan, paranoyaya kadar değişen çeşitli amaçlara sahipler. Bu yazımızda kendisini manşetlere taşımayı başaran 10 büyük saldırıyı bir araya getirdik.
Markus Hess, KGB adına hack'ledi: 1980'lerde Sovyetler için KGB tarafından görevlendirilen Alman vatandaşı Hess'ten istenen, ABD askeri bilgisayarlarına girerek gizli bilgileri almasıydı. Hess, Alman Datex-P ağını kullanarak Tymnet International Gateway'e bağlandı. Sonuç olarak Almanya'daki ve Japonya'dakiler dahil 400 ABD askeri bilgisayarına saldırmayı başardı. Bir astronom olan Clifford Stoll tarafından farkedilen Hess, 1-3 sene hapse mahkum olmuştu.
Robert Morris internet'i hack'ledi: Cornell University öğrencisi Morris, 1988'de internetin ilk zararlısı olacak yazılımı meydana getirmişti. Morris, amacının zarar vermek değil Web'in büyüklüğünü göstermek olduğunu söylemişti. Morris'in solucanı, bir "tasarım hatası" nedeniyle kendini beklendiğinden çok çoğaltmış, önemli hasarlara yol açmıştı. Morris, 1990'da Bilgisayar Dolandırıcılığı yasasının ilk mahkumu olmuştu.
Vladimlir Levin, Citibank'ı hack'ledi: Rus suç örgütü lideri Levin, 1995'de Citibank ağında bulunan hesaplara ulaşmayı başararak milyonlarca doları çalmayı başarmıştı. Londra'daki bir bilgisayarı kullandığı söylenen Levin, yetkililere göre 3.7 milyon doları yasadışı olarak kendi suç örgütüne aktarmıştı.
FBI tarafından yakalanan Levin, 1998'de 3 sene hapse mahkum oldu. Levin, Citibank'a 240.015 dolar da ödeyecekti.
Jonathon James, NASA'yı hack'ledi
Jonathon James, NASA'yı hack'ledi: c0mrade adıyla tanınan Jonathon James, Huntsville, Alabama'daki Marshall Space Flight Center'ı hack'lediğinde 16 yaşındaydı. James, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun özel yazılımını indirmişti.
NASA, indirilen belgelerin değerinin 1.7 milyon dolar civarında olduğunu belirledi. Olay, NASA'nın bilgisayar sistemlerinin 3 hafta kapanmasına neden olmuştu.
Adrian Lamo, New York Times'ı hack'ledi: 2002'de 19 yaşında olan Adrian Lamo, New York Times'ın dahili ağına girmiş ve çok sayıda hassas kayda ulaşmıştı. Bunlar arasında yazarların telefon numaraları, ev adresleri ve politikacı James Carville, James Baker ve aktör Robert Redford gibi isimlerin de ödeme geçmişleri vardı. Lamo, kendi ismini Uzmanlık bölümü altındaki "Uzmanlar" listesine eklemiş ve açıklamasına "Bilgisayarları hack'leme, ulusal güvenlik ve iletişim istihbaratı" yazmıştı.
Gary McKinnon ABD ordusunu hack'ledi: İskoç hacker Gary McKinnon, 2001 ve 2002'de birkaç ABD bilgisayarını hack'lemekle suçlanmıştı. Askeri yetkililere göre McKinnon, kritik dosyaların silinmesine, Washington'daki 2000 bilgisayarlık askeri ağın 24 saatliğine kapanmasına neden olmuştu. İddialara göre McKinnon Earle Naval Silah İstasyonu'ndaki silah kayıtlarını da silmişti. Yetkililer, McKinnon'un saldırısının ardından işleri yoluna sokmanın 700.000 dolara malolduğunu söylemişlerdi
Albert Gonzalez, TJX'i (ve fazlasını) hack'ledi
Albert Gonzalez, TJX'i (ve fazlasını) hack'ledi: Bir suç örgütünün lideri olan Albert Gonzalez, 2005 ile 2007 arasında 90 milyon kredi ve ATM kartının numaralarını TJX'den ve diğer perakandecilerden çalmıştı. Gonzalez, 2009'da peşpeşe iki kez 20 yıllık hapis cezasına çarptırılmıştı. Bu, ABD'de hack'leme için verilen en uzun cezaydı.
Anonymous, HB Gary'yi hack'ledi: Anonymous, o zamanki HB Gary Federal'in CEO'suna bazı Anonymous üyelerinin kimliğini ortaya çıkarması nedeniyle kızmıştı. Grup, HBGary Federal ve HB Gary Inc.'in sistemlerini çökertmiş, binlerce HBGary belgesini ve e-posta adresini internette yayınlamıştı.
Lulzsec Sony'yi hack'ledi: Hacker grubu Lulzsec, Haziran 2011'de Sony Pictures'ı bir SQL Injection saldırısıyla hack'lemiş, isim, parolalar, e-posta ve ev adresleri gibi bilgileri binlerce müşterisinden çalmıştı. Lulzsec kurucu üysei Sabu (gerçek adı Hector Xavier Monsegur), bir FBI muhbiri olmayı kabul etmiş, verdiği bilgilerle Anonymous, Lulzsec ve Antisec'e bağlı 5 hacker'ın daha tutuklanmasına yardımcı olmuştu. Sabu şu an bilgisayarları hack'lemekten suçlu bulunmuş durumda ve hapse girmeyi bekliyor.
News of the World'ün hack'lenme skandalı: İngiliz gazete News of the World'ün ünlülerin, politikacıların ve hatta cinayet kurbanlarının telefonlarını hack'lediği ortaya çıkmıştı. Hac'lenen isimler arasında model Elle McPherson, oyuncu Sinna Miller, İngiliz Kraliyet Ailesi'nin üyeleri vardı.