Çevresinde olan biteni anlayabilen, insan hareketlerini çözümleyip yorumlayabilen güvenlik kameraları için çalışmalar başladı.
Carnegie Mellon Üniversitesi'ndeki bir çalışmanın bilimsel yayınları, güvenlik kameralarının çok yakında nasıl çalışacağını gösterdi. Bir güvenlik kamerasının, havaalanında terk edilmiş, sahipsiz bir çantayı teşhis ettiğini düşünün. Daha da iyisi, bu çantayı kimin bıraktığını ve bıraktıktan sonra nereye gittiğini, şu anda nerede olduğunu birkaç saniyede bulduğunu, güvenlik riskinin bulunup bulunmadını analiz edebildiğini hayal edin.
Bu, yeni nesil güvenlik kameralarının yapabileceklerinin sadece ufak bir örneği. Artık güvenlik kameralarını gözlemek için insan gözünün ve beyninin yetersiz gücüne zorunlu kalmak yerine, bu kameralardan gelen görüntülerin, bir yapay beyin tarafından analiz edilebilmesi gündemde.
Elbette, bunun için de, yapay zekanın insan hareketlerini ve çevreyle iletişimini tanıyabilecek bir mantık sistemine sahip olması gerekiyor.
Yani, bir adamın kollarını açıp uzatarak yere doğru eğilmesi tek başına anlamsız ve şüpheli bir hareket olarak yorumlanabilirken, adamın yerdeki topa uzandığını gören, topu da tanıyan kameranın, bu adamın yerdeki topu almak için hamle yaptığını anlaması mümkün olacak.
ABD hükumeti tarafından sponse edilen bu araştırma sonucunda oluşturulan yapay zekaya, "Cognitive Engine" ismi verilmiş. Top örneğine dönersek, Cognitive Engine, adamın yerdeki topu aldıktan sonra tekrar fırlatma ihtimalini de değerlendirebilecek. Böylece yerden bir taş alan kişinin bunu çevreden birine fırlatma riskini de görebilecek. Yani, gözlemlediği çevredeki insanların hareketlerinin, bir sonraki olası adımlarını da analiz edebilecek olan yapay zeka, çevredeki risk faktörlerini belirleyip güvenlik görevlilerine raporlayarak, risklerin küçültülmesine de yardımcı olacak.