İnternette bazı makaleler ve yardımcı programlar yardımı ile birkaç uygulama yapabilen çoğu genç kendisini hacker zannediyor ve gözünü masum kişilerin bilgisayarına dikiyor. Çoğu daha yolun başında pes ederken, bazıları da güvenlik önlemi almamış olan bilgisayar kullanıcılarını ciddi şekilde tehdit edecek seviyede zarar verebiliyorlar. Kullanılan yöntemler her zaman değişiyor. Değişen bu yöntemlerin ortak noktasını bildiğinizde lamer olarak adlandırılan yeni yetme hacker’ları eli boş gönderebilirsiniz. Bu ortak nokta aslına bakılırsa oldukça basit; veri alışverişi. Korsanların sizin bilgisayarınıza girebilmeleri ya da bilgisayarınızdan bir şeyler çalabilmesi için veri trafiğine ihtiyaçları vardır. Oysa siz bu kilit noktayı kontrol altına alırsanız bütün tehditleri de kökünden çözmüş olacaksınız.
Bu yazıda mercek altına aldığımız güvenlik yazılımı ZoneAlarm, bu trafiği tek bir merkezden kontrol etmenizi sağlıyor. Yazılımı kurduktan sonra bilgisayarınız o kadar sıkı korunuyor ki, dışarıya sizden izinsiz 1 KB bile çıkamıyor. Böylece bilgisayarınızda bazı açıklar bulunsa bile bu açıklardan faydalanmak için gerekli olan girişi yapmalarına izin vermemiş oluyorsunuz.
Genel bakış
ZoneAlarm’ın en büyük özelliği uzmanlık alanı güvenlik olan bir şirketin uzun süren araştırmaları ve tecrübeleri doğrultusunda kullanıcıya sunulması. Yazılımın altyapısı ve modülleri sayesinde bilgisayarınıza tam olarak hakim olabiliyorsunuz. Güvenliğe daha fazla önem verenler, kesenin ağzını biraz açmak zorunda. Yazının başında da hatırlattığımız gibi ZoneAlarm ücretsiz. Ancak ZoneAlarm Pro ya da ZoneAlarm Security Suite pektlerine sahip olmak isterseniz bir miktar para ödemeniz gerekiyor. Biz, ZoneAlarm’ı bir antivirüs programı ve bir antispyware yazılı ile birlikte kullanmanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz. Diğer durumlarda, hacker’lara geçit vermeyen bir ZoneAlarm, en kolay virüsleri bile bilgisayarınızdan içeri buyur etmektedir. O nedenle ZoneAlarm’ın görevinin bir antivirüs yazılımı değil, bir güvenlik duvarı (Firewall) olduğunu bir kez daha belirtelim.
En uygun ayarlar
Yazılım, kullanıcıyı en az yormak için bazı ayarları kendisi gerçekleştirir ama yine de kullanılacak olan bilgisayarın nasıl bir ortamda kullanıldığı hakkında bazı bilgilere ihtiyaç duyar. Ekranda da görüldüğü gibi internete hangi hızda bağlandığınız, bilgisayarı evde mi yoksa işyerinde mi kullandığınız, bir ağ içerisinde olup olmadığınız ve antivirus yazılımı kullanıp kullanmadığınız sorulmaktadır. Bu sorulara uygun cevap vermeniz sizin işinizi daha da kolaylaştıracak ve yazılımdan en iyi şekilde faydalanmış olacaksınız.
Kolay yönetim
Yazılımın kurulumunu gerçekleştirdikten sonra internet bağlantısını kullanmaya çalışacak olan bir program açılınca bu görüntü ile karşılaşacaksınız. Burada size sorular soru; “Kullanacağınız yazılım, internet bağlantısını ihtiyaç duyuyor. İzin verelim mi? Seçeneklerden “Allow” tu- şuna basarsanız internet bağlantısını kullanabilir. “Deny” tuşuna basarsanız veri alışverişine izin verilmez. Bu pencerenin bu yazılım ile sık sık sizi rahatsız etmemesini istiyorsanız ve verdiğiniz yanıtı her zaman için hatırlamasını tercih ediyorsanız o zaman seçeceğiniz butona tıklamadan önce “Remember this setting” onay kutucuğunu işaretleyin.
Korunma seviyeleri
ZoneAlarm, kullanıcıya sunduğu seçenekleri en basit şekilde hazırlar. Örneğin güvenlik dereceleri. Bu dereceleri bulunduğunuz ortama ve tehlike derecesine göre değiştirebilirsiniz. Örneğin ağ içerisinde görünmek istemeyebilir veya paylaşımlarınızı açmak istemeyebilirsiniz.
Hakkı Alkan
[email protected]