Hangi işletim sistemini kullandığınızın bir önemi yok. Güvenlik her zaman ve her yerde bizim için hayati bir önceliği vardır. Ancak belki hala kullandığınız işletim sisteminde nasıl bir güvenlik önlemi alacağınızı tam olarak bilmiyor olabilirsiniz, ya da bunu araştırmak için fazla vakit bulamıyorsunuz. Sebebiniz ne olursa olsun güvenliğiniz için kendi önleminizi almanız gerekiyor.
Bu makalemizde Windows altında 5 adımda güvenliğinizi maksimum seviyeye getirmeye çalışacağız.
Güvenlik Duvarı
Hemen herkesin bilgisayarında sakladığı ve bir başkası tarafından kesinlikle görülmesini, değiştirilmesini veya kopyalanmasını istemediği bazı gizli ve önemli dosyaları vardır.
Windows XP'de, Windows Firewall, güvenliğiniz için tek başına yeterli değildir. Bu nedenle Comodo Firewall Pro Free yazılımını kullanmanızı öneriyoruz.
Ancak Windows Vista'yı kullanıyorsanız, Comodo Firewall Pro Free ya da herhangi bir üçüncü parti yazılımını kurmanıza gerek yok.
Anti-virüs
Anti-virüs de bilgisayar kullanıcılarının asla atlamaması gereken önemli bir güvenlik uygulamasıdır. Size anti-virüs uygulamaları konusunda önereceğimiz 3 adet freeware yazılım var. Bunlar Antivir, Avast ve AVG. Hangisini kullanacağınıza kendiniz karar verin. Ancak bu yazılımlardan birini kullanırken bu yazılımların ne sıklıkla kendisini güncellediğini mutlaka kontrol edin.
Shareware yani ücretli kullanabileceğiniz anti-virüs yazılımlardan ise önereceklerimiz ESET NOD32 veya Kaspersky Anti-Virus. Kaspersky Anti-Virus ve NOD 32'nin virüsleri denetleme ve yakalama kabiliyeti oldukça yüksek ve bu yazılımlar sık sık güncellendiğinden son çıkan virüsleri de tanıma şansları oldukça yüksek.
Anti-spyware ve Anti-adware
Spybot Search & Destroy, uzun bir süre anti-spyware uygulamaları arasında hatırı sayılır bir yere sahipti. Ancak bu durum çok sürmedi ve Microsoft'un 2004 yılının Aralık ayında GIANT Company Software'yi satın almasıyla, Microsoft, kullanıcılarına Windows XP ve Vista için artık bir anti-spyware yazılımı sunmaya başladı.
Oldukça yeni olan Windows Defender, SpyBot yazılımına göre daha iyi olabilir, ancak yine de Windows Defender'ın katetmesi gereken oldukça uzun bir yol var. Lavasoft Ad-Aware Free de sisteminize kurmanız gereken yazılımlardan biri. Ancak bu yazılımı kuracaksanız bile, Windows Defender'i pasif konuma getirmemenizi öneriyoruz. İkisi beraber daha etkin bir şekilde çalışabilir. Diğer yandan, eğer yazılımlara ayıracak bütçeniz varsa, tüm bu freeware uygulamalarını bir yana bırakıp Webroot Spy Sweeper'ı da deneyebilirsiniz.
Encryption (Şifreleme)
Yabancı gözlerden özenle uzak tuttuğunuz ve saklı kalmasını istediğiniz dosyalarınız olabilir. Bu dosyaları korumak için şifre korumasını tercih edebilirsiniz. Ancak artık şifrelerin kırılması sadece birkaç dakika sürüyor. Kısacası tek başına bir dosyaya şifre koymak da yeterli gelmemektedir. Bu nedenle tüm gizlilik ihtiyaçlarınız için, encryption yani kodlama özelliği size yardımcı olacaktır.
TrueCrypt, en az kullanıcı müdahelesiyle çalışan başarılı bir şifreleme uygulamasıdır ve en önemlisi yazılım ücretsiz. Bunun yanında, TrueCrypt hem Microsoft Windows, hem de Mac OS X ve Linux altında çalışabiliyor.
Watchdog (Bekçi Köpeği)
Bu uygulama ile, pek çok malware'nin sisteminize bulaşmasını engelleyebilirsiniz. Bu uygulama, sisteminizde kurulu olan yazılımların an ve an ne icra ettiğini izler ve sizi bu konuda bilgilendirir. Bu şekilde yolunda gitmeyen bir durum olduğunda, bundan hemen haberiniz olabilir.
Windows Vista için, User Account Control (UAC) ve Windows XP için Winpatrol uygulamaları karşınıza çıkan iki önemli watchdog seçeneğidir.