Araştırmacılar bir gizemi daha çözdü: Arjantin'in ünlü "dans eden yer fıstıkları"

Arjantin'in ünlü "dans eden fıstıkları" nasıl oluyor da bu kadar garip bir biçimde hareket edebiliyor? Bilim insanları bu ilginç olayın sırrını çözmüş gibi görünüyor.

Arjantin'in "dans eden fıstıklarının" sırrı çözüldü

Orta ve Güney Amerika'da oldukça yaygın olan; tuhaf bir şekilde hareket eden baklagilleri hiç gördünüz mü? Meksika'nın zıplayan fasulyeleri ve Arjantin'in dans eden fıstıkları bulunuyor. Arjantin'de, bazı insanlar bir bardak biranın içine yer fıstığı atarak dans etmelerini sağlıyor.

Fıstık dansında aman aman bir hareket yok ama yine de dikkat çekici. Fıstıklar, normalde biranın içine atıldığında batar ve aşağıda kalmalıdır. Sonuçta onları çevreleyen sıvıdan daha yoğundurlar ve Arşimet prensibi bize bunu öğretiyor.

@iflscience We might finally know why #peanuts dance in #beer! #science #argentina ♬ original sound - IFLScience

Ancak Arjantin'in fıstıkları Arşimet'i hiç duymamış olacaklar ki, dibe ulaştıklarında Anka kuşu gibi yeniden yükseliyorlar. Peki ama bu nasıl olabiliyor?

Arjantin'in dans eden fıstıklarının sırrı

Aslında bu tümüyle kabarcıklarla ilgili. Yeni bir çalışma, yer fıstığının etrafında kabarcıklar oluştuğunu ve daha da önemlisi yüzeylerine yapıştığını gösteriyor.

Bu da onları yüzer hale getirip biranın tepesine doğru kaldırıyor. Peki orada ne oluyor? Köpükle temas ettiklerinde, kabarcıklar daha kolay bir şekilde ayrışıyor. Destek olmadığında fıstıklar tekrar yerçekimiyle karşı karşıya kalıyor, geriye doğru batıyor ve dans yeniden başlıyor.

Dansın uzunluğu biranın ve fıstığın türüne bağlı. Araştırmada, ekip kavrulmuş, kabuğu soyulmuş ve kabuklu fıstıklar ile en yaygın dans eden yer fıstığı düzeneği olan bir birayı kullandı. Araştırmacılar bu çalışmayla, önceki bulgular arasında benzerlikler kurarak karmaşık sıvıların davranışını açıklamayı hedefliyorlar. yani anlayacağınız; bu olay bir bar numarasından çok daha fazlası...