Güneş, yoğun güneş patlamaları ve Dünya'ya doğru yönelen yüklü parçacık dalgalarıyla beraber solar maksimum durumunu yaşıyor. Bu dev alevler ve yaydıkları radyasyon düşük Dünya yörüngesindeki uydularımız üzerinde de olumsuz etkilere sahip. Bu sorundan kaçınmak isteyen uydular ise sürekli olarak konumlarını değiştirmek zorunda kalıyor.
Geçtiğimiz Mayıs ayında, Güneş'in koronasından büyük plazma atılması (ayrıca koronal kütle atımları olarak da bilinir) sonucunda bir G5 veya aşırı jeomanyetik fırtına Dünya'ya çarptı. 20 yıldan uzun bir süre sonra Dünya'yı vuran ilk fırtına olan G5 fırtınası, Dünya'nın elektrik şebekesinde bazı zararlı etkilere ve dünyanın büyük bir bölümünde görülen bazı muhteşem auroralara neden oldu.
Öte yandan dünyaya ulaşan radyasyon, atmosferdeki ölçüm değerlerinde de hatalara eden olduğu için yer istasyonları, yönettikleri uyduların tam olarak nerede olduğunu tespit edemiyor. Öyle ki Mayıs ayındaki fırtınada SpaceX, StarLink uydularının konumunda 20 km'lik hatalar tespit etti.
Yapılan hesaplamalara göre dünya yörüngesindeki binlerce uydu, sürekli Güneş'teki patlamaları takip ediyor ve 8 dakika sonra dünyaya ulaşabilecek patlama radyasyonundan etkilenmemek için, her an yörüngedeki yerini değiştirmek üzere hazırda bekliyor. Mayıs'taki patlama sırasında SpaceX, uydularını kurtarmak için 5.000'den fazla uydusuna güneşten kaçırma manevraları yaptırmak zorunda kalmıştı. Muhtemelen bu sırada, dünyada gündüzü yaşayan ülkelerde Starlink bağlantıları kesilmişti.