NASA, son 20 yıldır yaşanan en büyük güneş patlamasının videosunu yayınladı

Güneşteki olağanüstü patlamalar ve solar fırtınalar dünya yörüngesindeki uyduları ve elektronik iletişimi tehdit ederken bilim insanları, salı günü yaşanan son 20 yılın en büyüğü olarak tarihe geçen patlamayı görüntülemeyi başardı.

NASA, son 20 yıldır yaşanan en büyük güneş patlamasının videosunu yayınladı

Güneş patlamalarının neden olduğu solar fırtınalar ve dünyaya ulaşan radyasyon, yörüngedeki uyduları olumsuz etkileyerek zaman zaman elektronik iletişimin kesilmesine neden olabiliyor. NASA şimdi son 20 yılda yaşanan en büyük patlamayı kaydetmeyi başardı.

X8.7 olarak ölçeklenen patlama, 14 Mayıs günü NASA'nın kameralarına yansıdı. Buradaki X ifadesi, patlamanın gücünü ve sınıfını ifade etmek için kullanılıyor. "X" sınıfı patlamalar, güneş patlamalarının en güçlüsü olarak tanımlanıyor. X'ten sonra gelen rakam ise patlamanın ölçümsel değerini gösteriyor.

Videoya kaydedilen patlama, NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) tarafından yakalandı.

Bu çok dalga boylu gözlem, bilim insanlarının devasa boyuttaki güneş patlamalarının karmaşık dinamiklerini ve bunların gezegenimiz üzerindeki potansiyel etkilerini incelemesine olanak sağlayacak.

Bu arada videoda, güneşin sağ alt bölümünde görülen ani patlama, dünyanın boyutlarından büyük bir patlama. Ortaya çıkan korkunç güce bir de bu gözle bakın.

SDO GÖZLEMEVİ: GÖREVİ NEDİR?

SDO gözlemevi, Güneş'in aktivitesini ve Dünya üzerindeki etkilerini incelemek için tasarlandı. Gözlemevi, Güneş'i ondan fazla farklı ışık dalga boyunda görmesine olanak tanıyan, her biri güneşin farklı özelliklerini ve sıcaklıklarını ortaya çıkaran gelişmiş cihazlarla donatılmış şekilde çalışıyor. Şu sıralar güneşte çok büyük patlamalar yaşandığı için tüm bilim dünyasının gözü de SDO'nun üzerinde.

GÜNEŞ FIRTINILARI TEHLİKELİ Mİ?

Son dönemde güneşte yaşanan aktiviteler nedeniyle güneş fırtınaları tehlikeli mi? sorusunu gündeme getirdi. NASA sosyal medya hesabından bu soruyu yanıtlamış ve "Bir parlama meydana geldiğinde halihazırda kutup uçuşunda olsanız bile, radyasyona maruz kalma, doktor muayenehanesinde çekilen röntgen sırasında maruz kalabileceğiniz radyasyona benzer. Yeryüzünde karşılaştığımız başlıca tehlikeler, teknolojiye olan etkileri nedeniyle dolaylıdır. Güçlü güneş fırtınaları elektrik kesintilerine neden olabilir, GPS ve diğer uydu sinyallerini bozabilir ve uzun mesafeli radyo iletişimini engelleyebilir" diyor.