Dünyayı etkileyen büyük bir güneş patlaması yaşandı; patlama böyle görüntülendi

Dünya'yı etkileyen büyük bir güneş patlaması, bazı bölgelerde elektrik kesintilerine kadar uzanan sorunlara neden oldu. Bu büyük patlama, Solar Dynamics Gözlemevi tarafından görüntülendi.

Güneşteki büyük patlama böyle görüntülendi

28 Mart 2023 tarihinde güçlü bir güneş patlaması yaşandı. Bu olay, gezegenimizin güneşli bölümünde bazı sınırlı ve geçici radyo parazitlerine ve yer yer elektrik kesintilerine neden oldu. Olay sırasında Asya ve Okyanusya etkilenen bölgede yer alıyordu.

Bu patlamalar, patlamaları A, B, C, M veya X sınıflarına ayıran logaritmik sınıflandırmaya göre en güçlü patlama sınıfı olan X sınıfında yer alıyordu. X, M'nin on katı kadar, M ise C'nin on katı kadar büyük, ancak herhangi bir C patlaması veya daha düşük sınıf patlamalar Dünya'yı etkilemez. En son yaşanan patlama, bir X1.2 patlamasıydı. Bu patlama oldukça büyük olsa da, bu güneş döngüsünde, özellikle son birkaç ayda gördüğümüz en güçlü patlamalardan biri değil.

Son zamanlarda Güneş'teki patlamalar, koronal kütle fırlatmaları ve delikler hakkında çok fazla haber gördüğünüzü düşünüyorsanız, bunun Güneş'in şu anda çok aktif olmasından kaynaklandığını söyleyebiliriz. Kayıtların başlamasından bu yana gözlemlenen, içerisinde bulunduğumuz 25’inci güneş döngüsünde Güneş, aktivitesinin maksimumuna doğru hareket ettiğinden dolayı yaşanan patlama artışı beklenen bir durum. Ancak Güneş'in tamamen “uyandığını” kabul etsek bile, son birkaç ay modellerin tahmin ettiğinden çok daha aktif geçti.

Güneş'in değişkenliği ve yıldızımızın ne kadar aktif olduğunu artırabilecek veya azaltabilecek potansiyel daha uzun süreli döngüler hakkında halen bilmediğimiz çok fazla şey var. Bu patlama gezegenimizi etkilemiş olsa da, Güneş patlamaları çok daha güçlü hale gelebilir. Modern yöntemler kullanılarak belirlenen en güçlü patlama 2003 yılında kaydedildi ve en azından bir X28 sınıfı olduğunu biliyoruz. Bu patlama o kadar güçlüydü ki, onu ölçen sensörlere aşırı yük binmesine sebep oldu.

Yeni patlama, NASA'nın Güneş'i sürekli izleyen Solar Dynamics Gözlemevi tarafından görüntülendi ve rapor edildi.