GSMA (Groupe Spéciale Mobile Association) tarafından sunulan bir rapor, mobil endüstride 5G servislerini sunmak için açılacak yeni spektrum aralıklarının dünya genelinde 2020-2034 yılları arasında gayri safi yurtiçi hasıla rakamlarına 565 milyar dolar katkı yapmanın yanı sıra 152 milyar dolar ek vergi getirisi getirebileceğini ortaya koyuyor.
Ne var ki, bunu mümkün kılacak şey devlet desteği. Devletlerin desteğinin gerekli olduğu alan ise mobil iletişim için en etkili milimetre dalga aralığının (mmWave Spectrum) mobil endüstri için ITU 2019 Dünya Radyoiletişim Konferansı'na (WRC-19) kadar belirlenmesi.
"mmWave Bantlarında Sunulan 5G Servislerinin Sosyoekonomik Faydaları" isimli rapor, mmWave spektrumunun 5G servislerine yapacağı katkının topluma sağlayacağı faydalar üzerine yapılan bir çalışma olması açısından türünün tek örneği olma özelliğini taşıyor. mmWave spektrumu, en yüksek kapasiteli ve düşük gecikme, oldukça güvenilir bağlantı ve oldukça hızlı veri aktarım hızlarını sağlayacak 5G servislerini taşıyacak olması açısından önemli bir çalışma konusu olarak öne çıkıyor. Rapora göre bu, 5G teknolojisinin hem tüketim hem de iş olanakları açısından yeni kullanım alanları kazanmasını sağlayacak.
GSMA'nın Spektrum yöneticisi Brett Tarnutzer, spektrum planlanmasının 5G'nin başarısı için neden temel bir nokta olduğunu şu sözlerle açıklıyor:
"Spektrumu planlamak, en yüksek 5G performansının ve devlet desteğinin mmWave spektrumu için WRC-19'da kazanılmasını sağlayacak. Bu ise, devletlerin vatandaşlarına bu yeni teknoloji ile kazandırabileceği şeyleri belirleyecek bir durum. Halihazırda 5 milyardan fazla insan, günlük yaşamları ve içinde yaşadıkları ekonominin sürdürülebilirliği için mobil ekosisteme dayalı olarak sürdürülen hizmetlere bağlı durumda. 5G, bu noktada daha fazla faydayı ve daha geniş hizmetleri daha fazla insana sunabilir ancak bu en etkili dalgaboyu aralığına erişim olmadan mümkün olmayacak."
Rapor, Asya Pasifik ve Amerika bölgelerinin mmWave dalgaboyuna halihazırda yaptıkları (sırasıyla) 212 milyar dolar ve 190 milyar dolarlık yatırımlarla en büyük gayri safi yurtiçi hasılayı kazanmasını öngörüyor. Avrupa'nın ise mmWave'e bağlı olarak en fazla gayri safi yurtiçi hasıla artışını elde edecek bölge olacağı tahmin ediliyor.
GSMA, mobil veri aktarımı için 26 GHz, 40 GHz ve 66-71GHz'lik bantların kullanılmasını tavsiye ediyor. WRC-19'da yeni mmWave bantlarının özellikleri tartışılacak ve bu şüphesiz ki dünyadaki iletişim ağları ve ekonomik gelişmeler adına büyük bir öneme sahip.