GPS: Haritaları rafa kaldırmanın zamanı geldi

Navigasyon cihazları hakkında her şey: Satın alma önerileri, en iyi cihazlar, adım adım rehberler...

A'dan Z'ye GPS rehberi

Kaybolmaktan bıkmadınız mı? Yoğun trafikte yanlış girilen bir yol sizi çılgına çevirebilir. Rezil olmak da cabası. En iyisi fiyatları artık çok uygun olan GPS cihazlarından bir tane edinin. Seçerken dikkat etmeniz gerekenler bu yazıda.

Ne kadar çok seyahat ediyor olursanız olun, hatta taksi şöförü bile olsanız günün birinde karşınıza hiç bilmediğiniz bir adres çıkacaktır. Tahmini olarak nerede olduğunu öğrenip oraya varınca sormak en sık uygulanan yöntemdir. Genelde kimse kaybolmadan da adresi bilmediğini kabullenmek istemez. Ne yazık ki kaybolduğunuz zaman durup adres sorduğunuzda da adresi bilmiyorum diyen pek çıkmaz. Sonuç: 20 metre gerinizdeki yere 2 mahalle ileriden dönüp gelirsiniz. Ancak artık buna katlanmak zorunda değilsiniz. Üstün özellikleri ve artık ulaşılabilir fiyatları ile GPS cihazları, gittiğiniz her yerde hoş sesleri ile yanıbaşınızda size yardımcı olmaya hazır. Yeterki ihtiyaçlarınızı doğru bir şekilde belirleyin. Yazının devamında farklı GPS türleri, ihtiyacınıza en uygun GPS cihazını nasıl seçeceğiniz ve satın alırken hangi özelliklere dikkat etmeniz gerektiği gibi detayları bulabilirsiniz.

Sadece yol göstermiyor önemli adresleri de buluyor

Eskiden tek tük görmeye alıştığımız GPS (Global Position System) cihazları her geçen gün daha fazla aracın ön konsolunda kendine yer buluyor ve parlak ışıkları ile sürücülere en kısa, en ekonomik ya da en hızlı yolu kolayca gösteriyor. Üstelik ilaç almanız gerekiyorsa en yakındaki eczaneyi, kalabalık sokaklarda en uygun otoparkı ya da açsanız köşe başındaki en küçük büfenin yerini bile biliyorlar. Adres sorma eziyeti, açtığınızda katlanmayan haritalar ve Google Maps ile yazıcınızın mürekkebini boşa harcama dönemi artık tamamen kapanıyor.

GPS cihazları günümüzdeki popüleritesini araç içi cihazlara borçlu olsa da aslında bir çok farklı özel alanda uzun zamandır kullanılıyor. Farklı kullanım alanları için ilgili kutuya bakabilirsiniz. Satın almaya karar vermeden önce GPS cihazını kullanmanız gerekecek durumları iyi değerlendirmeniz gerekir. Örneğin: Genellikle araç içinde tek başınıza oluyorsanız Garmin NUVI 215W gibi sesli olarak size yolu tarif edecek bir cihaz alırsanız gözünüzü yoldan ayırmanız gerekmez. Eğer yaya olarak daha fazla dolaşıyorsanız bu durumda PDA tipi bir GPS cihazı düşünmelisiniz. Bunun için Garmin IQUE M4 iyi bir örnek olabilir. Eğer sürekli araba ile seyahat ediyorsanız ve bir taşınabilir PC'niz varsa bu durumda da PC'nize bluetooth üzerinden bağlayabileceğiniz Garmin Mobile 10 türü bir ek cihaz da edinebilirsiniz

5 adımda GPS satın alma kılavuzu

5 adımda GPS satın alma kılavuzu

Piyasada, üzerindeki değişik özelliklerle farklılaşan onlarca model GPS cihazı bulmak mümkün. Bu özellikler cihazlara güç katsa da aslında satın alırken dikkat edilmesi gereken ve ön plana çıkan 5 temel özellik bulunuyor:

1. GPS alıcısı performansı: Eğer verimli olarak kullanmak istiyorsanız ilk dikkat etmeniz gereken şey fiyatına kanıp eski teknolojiye sahip bir cihaz almamak olacaktır. Her zaman paranızın karşılığında size en fazla özelliği sunan cihazı seçmelisiniz. Bundan birkaç yıl önce iyi bir sinyal yakalayabilmeniz için uydu ile kesintisiz bir görüş sağlamanız gerekiyordu. Ancak artık GPS üreticileri yüksek performanslı SiRF Star III çipini kullanıyorlar. İnanılmaz güçlü sinyal yakalayabilen bu çip kalabalık şehirde bile kararlı bir şekilde çalışabiliyor. Bu çip GPS dünyasında yıllardır sağlanan en büyük tek gelişme. Bu yüzden alacağınız cihazda mutlaka SiRF Star III çipini arayın.

2. Kullanılan harita ve ücretsiz güncelleme süresi: Türkiye'de Başarsoft, 2nokta, Infotech, Navtürk ve Bulbul gibi bir çok harita sağlayıcı farklı özellikleri ile birbirlerine karşı üstünlükler sağlıyorlar. Genelde cihazlar, üzerlerinde çalışan yazılımlar ve bunların kullandığı haritaları farklı kombinasyonda kullanmak mümkün olmuyor. Yani bir cihaz seçtiğiniz zaman üzerinde gelen yazılım ve haritayı da kabullenmiş oluyorsunuz. Burada ne kadar süre ile harita güncellenmesi sağlandığı çok daha önemli bir detaydır. En uzun süreli harita güncelleme sunan cihazı tercih edebilirsiniz.

3. Ön cam sabitleme modülü: Çok önemli olmasına rağmen en çok göz ardı eden özelliklerden biri de araç içi cihazların sabitleme aparatlarıdır. Piyasada bu konuda kullanışsız bağlantı elemanlarının sayısı daha çoktur. Önemli olan kullanımı kolay ve yüksek titreşimlerde cihazı yerinde tutabilmesidir. Bu yüzden, almadan önce mümkünse sabitleme aparatlarını denemeniz yerinde olacaktır. Aksi takdirde yeni aldığınız GPS'in sökülüp yere düşmesi daha da önemlisi sürüş sırasında dikkatinizi dağıtması hiç de hoş olmayacaktır.

4. Kullanım kolaylığı ve rota yazılımı: Bir GPS var olan tüm özelliklere sahip olabilir. Ancak eğer kullanışsız ise hiçbir işe yaramaz. GPS'lerin en önemli yanı aslında çok karmaşık olan bir teknolojiyi kullanıcı dostu hale getirmesidir. Dolayısıyla bir GPS cihazını incelerken mutlaka arabirimi üzerinde birkaç dakika geçirin. Cihaz araç kullanırken de kullanabileceğiniz kadar basit mi, kullanmak için kullanma kılavuzuna bakmanız gerekecek mi, ya da en basitinden bu cihazı annenize ödünç verdiğinizde kullanabilecek mi ibi soruları kendinize sorun. Bir başlangıç adresi ve hedef girdiğinizde GPS sizin için en iyi rotayı hesaplayacaktır. Bu çok karmaşık bir matematiksel işlemdir ve bazı cihazlar diğerlerinden daha hızlı olabilirler. Bu haritanın ne kadar detaylı olduğuna bağlı olduğu kadar rota yazılımın ne kadar iyi olduğu ile de ilgilidir. İşte bu noktada cihazlar birbirinden ayrılırlar. Bu yüzden de her şeyden daha çok sizi gideceğiniz yere ne kadar kolay ve hızlı ulaştıracağını değerlendirmeniz önemlidir. iGo, Yolbil, Smart2go, Garmin, Ndrive ve Destinator örnek olarak sayılabilir.

5. Veri depolama: Birçok GPS aygıtı dahili haritalar ile gelirler. Ancak eğer kart desteği varsa daha fazlasını da ekleyebilirsiniz. Harita verileri çok fazla yer kaplamaz ve birçok cihaz zaten 128MB kart ile birlikte gelir. Ancak multimedya desteği için yüksek boyutlu bellek kartları için destek sağlayan cihazları tercih edebilirsiniz.

Temel GPS özelliklerinden fazlasını arayanlara

Temel GPS özelliklerinden fazlasını arayanlara

Temel yön bulmanın dışında orta düzeyli cihazlarda dikkate değer başka özellikler de bulunuyor. Geniş ekran bunlardan biri. 4.3" ve üzeri dokunmatik ekranlar hem haritalar veriler için daha fazla alan sunuyor hem de kullanımı kolaylaştırıyor. Text-tospeech de yine aranan özellikler arasında. Bu şekilde 200 metre sonra sağa dön yerine Karayel sokaktan sağa dön şeklinde bir tarif alınabilir. Ancak bunların konforu artırırken fiyatı da artıracağını unutmayın. Şimdi fiyatına değecek özelliklere kısaca bir göz atalım.

Traffic raporu: Bu servisi kullanmak için uyumlu bir GPS cihaza ve buna bağlanabilecek bir trafik alıcısına sahip olmanız gerekiyor. Bu hizmet ayrıca ücretlendiriliyor. Türkiye'de henüz olmasa da geleceğe
yönelik olarak bu özellik GPS cihazlarda aranabilir.

Bluetooth desteği: Bu şekilde telefonunuzu GPS cihazına bağlayıp dokunmatik ekrandan arama yapabilirsiniz. Ya da çevrenizdeki en yakın restoranı bulup sadece tek bir tuş ile arayıp rezervasyon yaptırabilirsiniz. Ne yazık ki hoş bir fikir gibi dursa da pratikte o kadar iyi işlediği söylenemez. Sürücü tarafında sees kalitesi her ne kadar daha iyi olsa da karşı taraf için aynı şey söylenemez.

Multimedya desteği: Günümüzde birçok cihaz artık bir MP3 oynatıcı ve resim izleyici olarak da kullanılabiliyor. Hatta avi ve divx destekli olanları tercih edip sıkıntılı yolculukları eğlenceli hale getirebilirsiniz. Üzerinde fotoğraf makinesi olan cihazlar ise çektiğiniz fotoğrafları gps koordinatlarına göre kaydedebiliyor.

FM verici: Bu şekilde MP3'lerinizi, telefon görüşmelerinizi ve navigasyon komutlarınızı aracınızın hoparlöründen dinleyebilirsiniz. Ufak bir uyarı: Birçok aracın anten düzeneği arka camda olduğu için zayıf sinyallerin ulaşması zor olabilir ve gürültü oluşabilir.

Sesli komutlar: Sadece çok az üst düzey üründe bulunan bu özellik ile GPS cihazınıza sesli komut verebilirsiniz. Çoklu hedef planlama: Sadece üst düzey modellerde ve az sayıda bazı alt modellerde bulunan bu özellik sadece arka arkaya birden fazla yere uğraması gereken kişiler için avantajlıdır. Herkes için çok da gerekli olmayabilir.

Acil durum ekranları: Bu pratik ekranlar bulunduğunuz konumu, en yakınınızdaki hastaneyi, polis karakolunu, benzinciyi ve benzeri konumları görüntülüyor.

Ne tür bir GPS cihazına ihtiyacınız var?

Ne tür bir GPS cihazına ihtiyacınız var?

Bir GPS cihaz aldığınızda açık gökyüzü size yetecektir. Herhangi bir servis sağlayıcıya üye olmanız ya da ek ücret ödemeniz gerekmez, kullanımı tamamen ücretsizdir. Sadece ilerleyen yıllarda isterseniz güncellenen, yenilenen haritaları satın alabilirsiniz.

GPS cihazı dünya yörüngesindeki bir dizi uydu ağından aldığı verileri kullanarak tam olarak konumunuzu hesaplar. Bir GPS, üç uyduya kilitlenerek bulunduğunuz enlem ve boylamı söyleyebilir. Dördüncü bir uydu daha olması durumunda yüksekliğinizi de hesaplayabilecektir. Dünya üzerinde herhangi bir yerde GPS ile yönünüzü kolayca bulabilirsiniz. Özellikle AKUT gibi kurtarma ekipleri, itfayeciler, arkeologlar, jeologlar, anketörler, haritacılar, kaptanlar, pilotlar, taksi şöferleri, tur rehberleri ve askeri personel için GPS'ler neredeyse olmazsa olmaz cihazlardır. Ana hatlarıyla 4 farklı tür cihaz vardır:

HOBİ AMAÇLI: Bu cihazları gittiğiniz her yere kolaylıkla taşıyabilirsiniz. Cebinize çantanıza sığacak kadar küçüktür hatta bisikletinize bile takabilirsiniz. Hatta kol saati gibi kola takılabilen Garmin Forerunner, yürüyüş ve bisiklet sporuyla uğraşan ve hafif bir cihaz arayanlar için ideal bir seçim olabilir. Treking, kamp, dağ tırmanışı, bisiklet gezileri, kayak, avcılık, balıkçılık gibi hobilerinizde bu tip GPS cihazları hayatınızı kolaylaştıracaktır. Örnek: Garmin GPSMAP 276C.

OTOMOTİVE İÇİN: Elinizdeki tüm haritaları çöpe atın ve aracınıza bir GPS alın. Bu şekilde en karmaşık şehirde bile kaybolmanızı engelleyecek sokak düzeyinde adres detayına sahip olabilirsiniz.Ayrıca iki nokta arasında en uygun rotayı ve yolunuz üzerinde ihtiyaç duyacağınız tüm önemli yerleri de görebilirsiniz. Bu cihazlar aynı zamanda yolu sesli olarak size tarif ederler, dokunmatik ekranları ve cama tutturmak için özel aparatları vardır. Bu şekilde gözünüzü yoldan ayırmadan güvenle kullanabilirsiniz. Örnek: Garmin NUVI 215W

DENİZCİLİK İÇİN: Bu tür cihazlar açık denizlerde ve botlarda kullanılmak için tasarlandığı için su geçirmezler ve yüzebilirler. Genellikle kıyı haritaları ile yüklü gelirler ve ekranları parlak güneş ışığında bile kolaylıkla görülebilir şekilde tasaranmıştır. Hatta bazıları balık sürülerini gösterebilecek özelliklerle donatılmıştır. Örnek: Garmin F.F.90

CEP TELEFONLARINDA: GPS teknolojsindeki en son gelişmelerden birinin de cep telefonlarına bile entegre olması sayılabilir. Birçok farklı marka cep telefonu, GPS cihazlarındaki gibi adım adım yönlendirmeler sunabiliyor ve boyutları da oldukça küçük. Bu teknoloji gerçekten hızlı bir şekilde ilerliyor. Örnek: Garmin-Asus Nüvifone G60

GPS'te bir sonraki adım

GPS'te bir sonraki adım

Günümüz gelişmiş GPS özelliklerine ek olarak konforu artıracak birçok ek özellik sunan Next navigasyon cihazları, özellikle üst düzey performans sağlayan uygun fiyatlı iki ürün ile dikkatleri üzerine topluyor.

Bir kere bir GPS cihazı kullandığınızda daha önce nasıl olup da kaybolmadan yönünüzü bulduğunuza şaşırıyorsunuz. Cihaz hemen sağ kolunuz oluyor ve cep telefonundan sonra her zaman yanınızda taşımayı isteyeceğiniz ikinci cihaz olup çıkıyor. Bu durum tüm GPS cihazları için pek farklı değil. Bu kulvarda yeni olmasına rağmen Next'in YE G828 modeli ise sunduğu gelişmiş navigasyon özelliklerine ek olarak araç içi konforu artıran ve seyahati eğlenceli hale getiren özellikleri ile rakiplerinin bir adım önüne geçmeyi başarıyor.

Tüm uydular en hızlı şekilde emrinizde

YE G828 modelinde bir GPS alırken mutlaka aramanız gereken yeni jenerasyon SiRF III GPS çipseti bulunuyor. 20 paralel kanallı ve Waas+Egnos (SBAS/DGPS) destekli bu çipset yüksek hassasiyetli gömülü GPS antenine ek olarak ilave harici anten çıkışına da sahip. Ancak sinyal düzeyi her zaman üst düzeyde olduğu için harici antene pek ihtiyacınız olmuyor.

Sadece saniyeler içinde uyduya bağlanabiliyor olması aslında cihazın en çarpıcı özelliği. Yeni geliştirilen SiFv2.1 (SiRFInstantFixII) bunda büyük paya sahip. Next YE G828 modeli bu özelliğe sahip nadir GPS cihazlarından. Bu şekilde aracınıza bindiğinizde navigasyon sisteminin çalışır hale gelmesi için zaman kaybetmiyorsunuz. Kullanıcı dostu arabirim ve güçlü harita Kalbinde güçlü Samsung S3C2440A 400 MHZ işlemci bulunan cihaz bu şekilde iki yıl üstüste ödül almış navigasyon yazılımı NavNGo iGO8 tabanlı özelleştirilmiş Next Navigator 8.3'ü sorunsuz ve hızlı bir şekilde çalıştırabiliyor.

Tüm özelliklere erişimi büyük oranda kolaylaştıran bu yalın ama kullanıcı dostu yazılım cihazın 1GB'lık dahili hafızasında yer alıyor. Ayrıca YE G828, 16GB'a kadar SD/SDHC ve MMC kartlarını da destekliyor. Bu şekilde SD karta yüklenmiş ikinci bir navigasyon yazılımı da kullanabilirsiniz. Ama emin olun buna hiç ihtiyacınız olmuyor. Cihaz, yazılım ve kendini ispatlamış Başarsoft'un haritası büyük bir uyum içinde çalışıyor. 3 boyutlu bina görselleri ile zenginleştirilmiş haritaların doğruluğu tartışılmaz.

POI bilgileri içinde posta kutularından telefon numaralarına kadar bir çok ek bilgi de yer alıyor. Bu şekilde bluetooth üzerinden cihazı cep telefonu ile eşleştirdiğinizde tek tuş ile ilgili numaraları da otomatik arayabiliyorsunuz. 2011 yılına kadar sunulan ücretsiz güncelleme bile tek başına bu cihazı satın almak için neden sayılabilir.

Bu özellikler konforu bir adım artırıyor

Bu özellikler konforu bir adım artırıyor

Next, güçlü GPS özellikleri ile yetinmeyip cihazı daha konforlu hale getirmek için onu multimedya özelliklerle de zenginleştirmiş. MP3 oynatma ve resim görüntüleme zaten bir çok GPS cihazında var. YE G828 ise, DivX, Xvid, MPEG, MPEG2, MPEG4, WMA, MP3, WAV, JPG, GIF, BMP, TIFF ve XT gibi neredeyse bilindik tüm dosya biçimlerini destekliyor. Bu şekilde diğer cihazlarda olduğu gibi filmleri dönüştürmenize gerek kalmıyor, doğrudan atabiliyorsunuz. 4.3" boyutlarındaki 16:9 (480x272, geniş) dokunmatik ekran, 16bit renk derinliğine sahip ve hem harita ile navigasyon bilgileri için yeteri kadar alan sunuyor hem de multimedya dosyalarını yüksek kalitede görüntüleyebiliyor.

Cihazın üzerinde bluetooth'a ek olarak bir FM verici de bulunuyor ve ayarladığınız frekans üzerinden tüm sesleri kolayca aracın ses sistemine aktarmak mümkün oluyor. Böylece hem müziği hem de navigasyonun uyarı seslerini duyabiliyorsunuz. Navigasyon komutlarını dinlediğiniz müziğin arka fonundan duymak gayet hoş bir özellik. Bluetooth sistemini de işin içine dahil ettiğinizde cihazın dokunmatik ekranını kullanarak hem POI'leri hem de istediğiniz numaraları arama yapabilmeniz ve yine aracın ses sistemini görüşme için kullanabiliyorsunuz. Cihazın genişleme açık yazılımı uyumlu küçük yazılımları çalıştırmanıza imkan tanıyan bir arayüze de sahip. Ayrıca dahili olarak kronometre, hesap makinesi ve çizim de yapabileceğiniz bir not defteri yazılımı da bulunuyor. Cihaz üzerinde yer alan dört oyun ise özellikle trafik uzun süreler kilitlendiğinde ya da arabanın içinde eşinizin kuaförden çıkmasını beklerken sıkılmanızı engelleyecektir.

GPS koordinatına sahip fotoğraflar

Next YE G828'i rakiplerinden ayıran bir çok özellik bulunuyor. Ancak video da kaydedebilen 2MP dahili kamera bunlar içinde en ilgi çekici olanı. Çekilen resimlere GPS koordinat kaydı da yapılabiliyor. Bu şekilde ilerde sadece gittiğiniz yerde çektiğiniz fotoğrafa tıklayarak klavye ile adres girmek zorunda kalmadan hızlıca ve görsel bir biçimde hedef belirleyebiliyorsunuz. Cihaz ile birlikte gelen kalem oldukça kullanışlı. Genelde göz ardı edilse de bir GPS cihazı seçerken dikkat edilmesi gereken önemli ayrıntılardan biri olan sabitleme ayağının kalitesi de bu cihazda üst düzeyde tutulmuş. Oldukça sağlam bir şekilde cama tutunan ayak üzerinden cihazı kendinize göre ayarlamanız da oldukça kolay. Sonuç olarak Next YE G828 tüm özellikleri bir arada isteyenler için paranızın karşılığını fazlasıyla verebilecek bir cihaz.

Uygun fiyatlı alternatif arayanlara

Kamera ve bluetooth'u lüks görenler ve benzer özellikleri daha uygun fiyata edinmek isteyenler için Next bir seçenek daha sunuyor. YE G708, yukarda bahsi geçen tüm özellikleri kamera ve bluetooth desteği hariç kullanıcılarına sunabiliyor. Cihaz karizmatik ağabeyinden farklı olarak açık mavi ve inci beyazı renkleri ve yuvarlak ve tombul hatları ile daha şirin bir görünüme sahip.

6 adımda yönünüzü bulun!

6 adımda yönünüzü bulun!

GPS, normalde son kullanıcılar için oldukça karışık bir teknoloji. Ancak yeni nesil GPS cihazları bu zorluğu ortadan kaldırıyor. Şimdi etkili kullanıcı dostu arabirimi ile dikkat çeken Navitech'in güçlü NAV -P250BC modeli ile aradığınız adresi nasıl bulabileceğimize adım adım göz atalım.

Adresi bulun

Şimdi aradığınız adresi klavye aracı ile girmek için "Adres Bul" simgesine tıklayın. "Geçmiş", daha önce aradığınız adreslere ulaşmanızı kolaylaştıracaktır. "POI Bul" simgesi ise hastane, eczane, restoran, benzin istasyonu, otopark ve ATM gibi önceden tanımlı adreslere ulaşmanızı kolaylaştıracaktır.

Akıllı klavye

Adres bulma ekranında hemen "" satırına tıklayıp klavyeyi açabilirsiniz. Türkçe desteği de olan klavye üzerinden adres bilgilerini girmeye başladığınızda girdiğiniz kadarı veri tabanı ile karşılaştırılacak ve olasılığı olmayan harfler gizlenerek girişi hızlandıracak ve kolaylaştıracaktır

6 adımda yönünüzü bulun! (2)

6 adımda yönünüzü bulun! (2)

Hedef olarak atayın

Caddeden sonra kapı numarası için de giriş yapın ve "Bitti" tuşuna basın. Aradığınız anahtar kelime ile ilgili tüm ihtimaller listelenecektir. İstemiş olduğunuz adresi listeden seçin. Harita karşınıza gelecek. Burada "Hedef olarak ayarla" simgesine tıklayarak rota hesaplanma işlemini başlatabilirsiniz.

Rota yöntemleri

Navigasyon ekranı karşınızdayken harita ekranına tıklayın. Önce sağdaki menüden "İmleç" tuşuna ardından açılan ekranda "Diğer Seçeneklere" tıklayın. Şimdi "Rota Yöntemleri" tuşuna tıkladığınızda hızlı, kısa, ekonomik ve kolay yol alternatiflerinden birini seçeceğiniz ekrana ulaşabilirsiniz.

Navigasyon ekranı

Artık aracınızı çalıştırıp size okunan tarife göre yola çıkabilirsiniz. Araç kullanırken çok fazla bakamayacak olsanız da sol taraftaki menüden size seyahatiniz ile ilgili hız, geçen süre ve kat edilen km gibi çeşitli veriler sunulur. Bu bölüme tıklayarak hangi üç veriyi görmek istediğinizi seçebilirsiniz.

Önemli yerler

Harita ekranında sağ taraftan önce "Menü" tuşuna ardından da sırasıyla "Bul" ve "POI Bul" tuşlarına tıklayın. Bu şekilde adres, GPS konumu ve hedef çevresinde, haritada işaretlediğiniz imleç çevresinde ve rota boyunca önemli bazı yerleri otomatik olarak hedef olarak tanımlayabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları