'Görmediğiniz büyüklükte bir balık yakaladım' (Ölçüp serbest bıraktı)

YouTuber ve çevreci Payton Moore'ın bir balık avından paylaştığı görüntüler oldukça dikkat çekti. Moore, yaklaşık 2.5 metre uzunluğunda 136 kiloluk bir timsah balığı yakaladığını söylüyor. Moore, balığı vahşi doğaya geri bıraktı, görüntüleri Youtube kanalına yükledi.

'Görmediğiniz büyüklükte bir balık yakaladım' (Ölçüp serbest bıraktı)

Moore, devasa bir timsah balığı (Atractosteus spatula) aramak için Houston bataklığına gitti.

Timsah balıkları üzerine çalışan Texas Parks and Wildlife Departmanı araştırma biyoloğu Nate Smith, Livescience'ın haberine göre “Bu mükemmel bir örnekti. Daha kesin ölçümler veya resmi bir terazi olmadan tam ağırlığın ne olduğunu söylemek zor, ama belli ki büyük bir balık" diyor.

Texas Parks and Wildlife'a göre, resmi olarak Teksas'ta şimdiye kadar yakalanan en büyük timsah balığı 137 kg ağırlığındaydı.

Timsah balığı ve türleri, bir zamanlar dünya çapında yaygın olan eski bir balık soyundan geliyor. Florida Müzesi'ne göre, Avrupa, Afrika ve Güney Asya'da 145 milyon ila 66 milyon yıl önce tarihlenen; soyu tükenmiş fosil kalıntıları ortaya çıkarıldı. Bugün sadece yedi türü hala hayatta.

National Geographic'e göre, bu balık ailesinin en büyüğü olan timsah balığı, Kuzey Amerika'daki en büyük tatlı su balıkları arasındadır. Sadece daha küçük balıkları, mavi yengeçleri, su kuşlarını ve ara sıra kaplumbağaları yedikleri aşağı Mississippi Nehri Vadisi'nde yaşıyor. Tamamen büyümüş bir timsah garı korkutucu görünse de, insanlar için tehdit oluşturmazlar. Yumurtaları da insanlar için zehirlidir ve yenmemelidir.

KORUMA ÇABALARINDA ARTIŞ VAR

Son yıllarda Texas Parks and Wildlife Department gibi kuruluşların koruma çabalarında artış görüldü.

Smith, "Timsah zarganasıyla ilgili harika bir şey, gerçekten hava soluyabilmeleri. Bu nedenle, ölçümler veya fotoğraflar için balıkları birkaç dakika sudan çıkarmak sorun değil, sadece özellikle sıcak güneşte onları serin ve ıslak tuttuğunuzdan emin olun" diyor.

MAALESEF ARTIK ÇOK NADİRLER

Moore, videosunun, doğaya karşı takdir uyandırmasına yardımcı olacağını umuyor. Videosunda "Maalesef artık çok nadirler. Böyle vahşi bir alanı, onun gibi inanılmaz vahşi bir hayvanla paylaşmak bir onur" dedi.