Bloomberg Law tarafından yayınlanan habere göre, Google’ın antitröst davası, milyarlarca dolarlık teknoloji şirketinin, telefonlarda ve birden fazla tarayıcıda varsayılan arama motoru statüsünü korumak için 2021’de toplam 26,3 milyar dolar gibi devasa bir ödeme yaptığını ortaya çıkardı. Adalet Bakanlığı, Google’ın varsayılan durumunu korumak için muazzam miktarda para harcayarak pazarın diğer arama motorlarıyla rekabet etmekten kaçındığını söylüyor.
Bloomberg Law’ın belirttiğine göre, Google’ın kıdemli başkan yardımcısı ve arama başkanı Prabhakar Raghavan, ifadesinde devasa rakamları açıkladı. Arama motoru devi Apple gibi şirketlere ödeme yapıyor.
Raghavan, The New York Times’a Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Bir sonraki rekabet kurbanı olmamak konusunda güçlü bir his duyuyorum” dedi ve “İkinci sınıf olursak zamanla önemsizleşiriz” diye ekledi. Google’ın en zorlu iki rakibinden birinin Amazon olduğunu iddia etti ve şirketin araştırma ve geliştirmeyi durmaksızın artırarak Amazon ve diğer arama motorlarının ilerisinde kaldığını söyledi. Raghavan, Google’ın kalitesi ve kullanım kolaylığı nedeniyle en iyi arama motoru olmayı sürdürdüğünü iddia ederek, kullanıcıların isterlerse Microsoft’un Bing’i veya DuckDuckGo gibi arama motorlarına geçebileceklerini söyledi. Bu arada ifadesinde gençlerin Google'a taktığı lakabı da ilk kez açıkladı.
The Times ile konuşan Raghavan, “Ekibime sürekli hatırlattığım gibi, kimse her sabah uyanıp bir Google sorgusu yapmam gerekiyor demiyor” dedi ve insanların sadece ihtiyaçlarına en uygun hizmete yöneldiklerini söyledi.
Ancak, Cuma günü yayınlanan dahili e-posta zincirinin düzeltilmiş bir kopyasında Android Platform Ortaklıkları başkan yardımcısı Jim Kolotouros “Chrome, Google arama hizmetini sunmak için var ve kullanıcı tarafından ayarlanacak şekilde düzenlendiği için bunu yapamıyorsa, Chrome kullanan kullanıcıların değeri benim için neredeyse sıfıra düşer” diyordu.
Daha önceki raporlar, Google’ın yaptığı ödemelerin Apple’ın yıllık faaliyet karının %14 ila %16’sını oluşturduğunu söylüyordu.