Google'dan yeni bir deneysel işletim sistemi daha: KataOS

İşletim sistemleri konusunda oldukça meraklı şirketlerden biri olan Google, şimdi de yeni deneysel işletim sistemi KataOS'u duyurdu.

Google'dan yeni deneysel işletim sistemi: KataOS

Yeni işletim sistemlerini denemeyi seven teknoloji şirketinden biri olan Google, gömülü makine öğrenimi cihazları için KataOS'u tanıttı.

KataOS, Sparrow ile birlikte Google Açık Kaynak blogunda duyuruldu. KataOS, Weston görüntüleme sunucusunun Wayland'ın referans uygulaması olması gibi Sparrow’un referans uygulaması.

Plan, KataOS'un "Makine öğrenimi uygulamalarını çalıştıran gömülü cihazlar için optimize edilmiş, kanıtlanabilir güvenli bir platform" olması. Google, seL4-sys kasasını oluşturan Antmicro ile çalışıyor. Şu anda işletim sistemi Arm64 komut setinde geliştiriliyor, ancak ilerleyen zamanlarda, RISC-V kullanan openTitan üzerinde çalıştırılması planlanıyor.

GitHub'daki açıklamaya göre, yeni işletim sistemi neredeyse tamamen Rust'ta yazıldı. Bu, temel mikro çekirdek seL4’ü içermiyor. sel4 temel olarak C'de uygulandığından dolayı, proje, C ve Rust katmanlarını birleştirmek için bir soyutlama katmanı olarak Haskell ve Python kullanan mikro çekirdek tabanlı gömülü sistemler için bileşen mimarisi olan CAmkES'i kullanıyor.

Mikro çekirdekler, 1980'lerde Sıradaki Büyük Şey olarak görülüyordu. Çok fazla ana akım etkisi olmamasına rağmen, çok sayıda mikro çekirdek bulmanız mümkün. Örneğin Linux eleştirmeni Dr. Andy Tanenbaum tarafından hazırlanan Minix 3, milyonlarca Intel CPU'da sistem yönetim denetleyicisinde kullanılan başarılı bir FOSS mikro çekirdeği. Blackberry 10'un temeli ve Blackberry'nin para kazandıran kısmı olan QNX, en çok satan ticari mikro çekirdek.

Muhtemelen görmüş veya kullanmış olabileceğiniz en ünlü isim, açık kaynak XNU çekirdeğine dayanan Apple'ın macOS'u (eski adıyla Mac OS X ve ondan önceki adıyla NeXTstep) olabilir. Bu, ilk nesil mikro çekirdeklerden biri olan Carnegie Mellon Üniversitesi'nin Mach'ını temel alıyordu, ancak XNU, FreeBSD koduna dayalı büyük bir çekirdek içi Unix sunucusuna sahip. Bu nedenle teknik olarak saf bir mikro çekirdekten ziyade hibrit bir çekirdektir.

Security Enhanced L4 veya kısaca seL4, mikro çekirdek performansını iyileştirmek amacıyla Mach'a yanıt olarak, artık aramızda bulunmayan Jochen Liedtke tarafından özel olarak tasarlanan daha büyük L4 ailesinin bir üyesi. Ayrıca neredeyse on yılı aşkın bir süredir varlığını sürdürüyor.