Şaşırtıcı iddialar: Amazon, tutumluluk yapayım derken işi biraz abartmış olabilir...

Şu an Google'da çalışan eski Amazon çalışanları, Amazon'un tutumlu olmak adı altında saçma işler yaptığını iddia ediyor.

Amazon hakkında şaşırtan ifadeler: Tutumluluk yapalım derken...

Insider'dan Eugene Kim tarafından elde edilen "worked_at_amazon" (amazonda çalıştı) konu satırına sahip bir e-posta dizisinde, şu anda Google'da çalışan iki düzineden fazla eski Amazon çalışanı, eski işverenlerinin ne kadar tutumlu olduğundan şikayet etti.

Konuda gönderilen bir e-postada, 2020'de şirketten ayrılan eski bir Amazon çalışanı, proje yöneticilerinin "vasatın altında Windows dizüstü bilgisayarlar aldığını" ve cihazların alınmasını sağlamak için, çalışmalarında Apple MacBook'lara ihtiyaç duyduklarını kanıtlamak zorunda kaldıklarını söyledi.

Eski çalışanlar, daha kaliteli iş cihazları talep etmek zorunda kaldıklarını, Amazon'un ofislerine yayılan "frupidity" teriminin de bu nedenle çıktığını söylüyor. Eski Amazon yöneticisi Ethan Evans bir blog yazısında açıkladığına göre bu terim, "tutumlu" (frugal) ve "aptallık" (stupidity) kelimelerinin birleşmesi ile oluşuyor.

Tutumluluk, şirketin ticari kararlar alırken 16 liderlik ilkesinden biri olarak Amazon kültürünün bir parçası olarak tanımlanıyor.

2020'de ayrılan başka bir eski çalışan, e-posta dizisinde ekibinin yalnızca bir bilgisayar monitörü olduğunu söylüyor. E-postalara göre bazı çalışanlar, ofis malzemelerinden sorumlu olan diğer çalışanlarla borç karşılığında fazladan bir dizüstü bilgisayar şarj cihazı alabilmeleri için arkadaşlıklar geliştirmek zorunda bile kalmış.

Ama bu “tutumluluk” yaklaşımı, iş cihazlarının da ötesine geçmiş gibi görünüyor. Mısır gevreğinin "tutumlu bir zihniyeti temsil etmediği" söylenerek ofis mutfaklarından çıkartıldığı söyleniyor. Bir e-postaya göreyse Amazon, ofise yakın bir mağazadan daha pahalıya hazır erişte satıyordu.

Başka bir e-postada, bir toplantıdaki iki çalışan, bütçe daha fazla sipariş vermek için yeterince yüksek olmadığı için bir simidi paylaşmak zorunda kaldığını belirtiyor. Bir diğeri, e-posta ileti dizisinde kendilerine, "Gevrek için birkaç yüz dolar harcamak tutumlu değil. Çalışmaya devam etmek için bağış istemekte özgürsünüz" denildiğini söylüyor.

E-posta dizisini 2.000'den fazla kişi takip ediyor ve şu anda Google çalışanı olan eski Amazonluları birbirine bağlamayı amaçlıyor.