Bir Rus mahkemesi, Google’ın Rus medya istasyonlarının içeriklerini engellemesinden dolayı yaklaşık 20 desilyon (20'nin yanına 33 tane sıfır koyduğunuzda oluşan tutar) dolar para cezası ödemesi gerektiğine ve cezaların daha da artabileceğine karar verdi.
Bu miktarın ne kadar büyük olduğunu hayal etmek pek kolay olmasa da, karşılaştırma için belirtmek gerekirse, Dünya Bankası küresel GSYİH’nin yaklaşık 100 trilyon dolar olduğunu tahmin ediyor. Başka bir deyişle, Google’ın Rusya’ya bu cezayı ödeyebilmesi için Dünya’da bulunandan daha fazla paraya ihtiyacı var. Şirketin Salı günü yayınlanan çeyreklik gelir duyurusunda bildirdiği 88 milyar dolarlık kazancın, bu cezanın karşısında neredeyse fark edilemeyecek kadar küçük olduğunu da söyleyebiliriz.
Bu garip miktar, YouTube’un 2020’de uygulanan ABD yaptırımlarına yanıt olarak aşırı milliyetçi Rus kanalı Tsargrad’ı yasaklamasının ardından başlayan dört yıllık bir dava sürecinin ardından hesaplandı. Rusya’ın 2022’de Ukrayna’yı işgalinin ardından daha fazla Rus kanalı engellenenler listesine eklendi ve yerel medyaya göre Rusya Savunma Bakanlığı'na ait bir kanal olan Zvezda da dahil olmak üzere 17 istasyon şu anda Google’a dava açmış durumda.
Rus medya kuruluşu TASS’a bir açıklama yapan avukat Ivan Morozov, “Google, YouTube platformundaki kanalları kaldırdığı için bir Rus mahkemesi tarafından İdari Suçlar Kanunu’nun 13.41. maddesi uyarınca idari sorumluluğa çağrıldı. Mahkeme, şirkete bu kanalları geri yüklemesini emretti” dedi.
Mahkeme, günlük 100 bin ruble (1.025 dolar) para cezası verdi ve toplam para cezası her hafta iki katına çıkarıldı. Bileşik faizin muazzam etkisi sayesinde Google, artık bu inanılmaz para cezasıyla karşı karşıya kalmış durumda.
Ancak bu cezanın Alphabet’in iflas etmesine sebep olmayacağı rahatlıkla söylenebilir. Google, Rusya’nın askeri operasyonunun ardından ülkeden fiilen çekildi ve 2022’den beri Rusya’da faaliyet göstermiyor. Google, Rus yetkililerin banka hesaplarına el koyduğunu ve ülkedeki yan kuruluşun fiilen iflas ettiğini söylüyor. Şirketin Rusya’da 200’den fazla personeli vardı ve bunların bazıları başka yere taşınmış olsa da diğerleri işten çıkarıldı.
Rusya, Google’ın varlıklarına el koymaya çalışırken, bir yandan da dünya genelindeki mahkemelerde çeşitli mücadeleler başladı. Ancak genel olarak pek etkili gözükmeyen bu genel mücadelelerde Google’ın oldukça iyimser gözüktüğü söylenebilir.
Alphabet’in en son gelir duyurusunda Rusya’daki banka hesaplarına el koymalar ve bileşik faizli cezalardan bahsedilmiş olsa da Google, henüz özel olarak bu para cezası hakkında herhangi bir yorum yapmadı.