Google, yılların hizmetini kapatmaya hazırlanıyor

Google, Google mezarlığına şimdi de URL kısaltma servisi goo.gl'yi gömmeye hazırlanıyor. Bu servisteki verilerini kaybetmek istemeyen kullanıcılarınsa önünde uzunca bir süre var.

Google, yılların hizmetini kapatmaya hazırlanıyor

Google, URL kısaltma hizmeti goo.gl'nin, 25 Ağustos 2025 tarihinden itibaren tamamen çalışmayı durduracağını açıkladı.

Google, geliştirici blogunda yaptığı bir duyuruda, 2025 Ağustos'undan sonra goo.gl bağlantılarının 404 hatası vereceğini ve etkinliğini yitirerek kullanılamaz hale geleceğini belirtti. Servisi kullananlar içinse, daha önce oluşturulmuş goo.gl bağlantılarını güncellemeleri ve uygun alternatifler bulmaları istendi.

23 Ağustos 2024 tarihinden itibaren goo.gl bağlantıları, kullanıcılara artık çalışmayacaklarını bildirmek için bir uyarı mesajı göstermeye başlayacak. Google, geçiş sayfasının, özellikle 302 yönlendirmeleri içeren bağlantılarının işlevselliğini bozabileceği konusunda geliştiricileri de uyardı.

2018'den beri devam eden kapatma süreci

Aslında bu haber sürpriz değil çünkü Google 2018'den beri servisi sonlandırmak üzere hazırlık yaptığını duyurmuştu. 2019'dan itibaren ise yeni kısaltmalar yaratmayı durdurmuştu. Şimdi ise tüm eski linkleri de kapatarak servisi tamam sonlandıracak. Web sitelerinde Google'ın kısaltma linklerini kullananların bunları yenilemek için son bir yılı kaldı.