Uygulama mağazası küratörleri sıklıkla hangi uygulamayı yasaklamaları konusunda ince ve adil bir çizgiyi takip etmek durumunda. Bu duruma son örnek ise arama motoru devi Google'ın ta kendisi oldu.
İnternet devi, Kaliforniya tesilcisi Jackie Speier'a yaptığı açıklamada Suudi Arabistan merkezli Absher adında bir uygulamanın hakkındaki şikayetlere rağmen Google Play Store üzerinden kaldırılmayacağını belirtti ve bu durum, büyük tepkilere yol açtı. Bu durumun sebebi, Absher'in Suudi erkeklerin eşlerine ve göçmen çalışanlarına internet üzerinden bağlanarak seyahatlerini an be an takip edebilmelerine izin vermesiydi. Yükselen tepkiler, Google ve Apple'ın "on altıncı yüzyıldan gelme bir tiranlığı" destekliyor olduğunu öne sürüyor. Ancak Google, tepkilere yanıt vererek Absher'in Google Play şartlarını ve yükümlülüklerini bozmadığını ve bu sebeple uygulamanın mağazadan kaldırılmayacağıını belirtti.
Apple ise Speier'a 28 Şubat tarihinde yaptığı açıklamada uygulamayı gözden geçirdiğini belirtmişti. Suudi Arabistan ise siyasileri ve eleştirmenleri "sistematik bir kampanya ile Absher servisinin amaçlarını çarpıtmak ve politikalarına alet etmek" ile suçladı.
Doğrusu Absher servisi ve insan haklarına dair konumu karmaşık bir konu. Seyahat ile ilgili tartışmalı servislerinin yanı sıra Absher, genel kullanıma hitap eden birçok farklı işlevsellik de içeriyor- bu da uygulamanın kaldırılmasının birçok kullanıcının herhangi bir suç unsuru içermeyen bir servis kullanımına olan bağlantısını kaldırmak demek. Bu hamle ayrıca Google'ın Suudi Arabistan üzerindeki Android kullanıcılarının uygulamayı Play Store dışındaki kaynaklardan yüklemelerini engellemiyor olacak. Ancak teknoloji devi, tartışmalı işlevlere sahip bu uygulamayı mağazasında barındırarak Amerikan ve Avrupalı siyasileri de memnun edeceğe benzemiyor. Bu durumda Google'ın vereceği karar ne olursa olsun, sonuçtan memnun olmayacak birilerinin olacağını söyleyebiliriz.