Google Play Store'a otomobiller için yeni güncelleme geliyor

Google, otomobiller için yeni bir Play Store güncellemesi planlıyor. Bu güncelleme sayesinde Android Auto kullananlar, çok daha anlaşılabilir bir Google Play Store deneyimi yaşayabilir.

Google Play Store'a otomobiller için yeni güncelleme geliyor

Günümüzdeki otomobillerin çoğunluğu, eskiye göre çok daha az düğmeye sahip ve daha yüksek teknoloji barındırıyor. Genellikle, kokpitin ön kısmında, ortada en fazla birkaç tane düğme bulunurken, özelliklerin ve kontrollerin büyük bir kısmı büyük bir ekrana yerleştiriliyor. Bu tasarımın beklenen sonucu ise, düğmelerin tamamen ortadan kalkması ve her şeyin bu tablette yer alması olabilir.

Bu tablet, sadece temel araç özelliklerini kontrol etmek için değil, aynı zamanda Android Auto gibi sistemler aracılığıyla çeşitli uygulamaları çalıştırmak için de kullanılabiliyor. Bu sayede sürüş deneyiminizi daha keyifli hale getirmek için navigasyon uygulamalarını veya müzik akışı uygulamalarını kullanmak daha kolay oluyor.

Günümüzdeki otomobillerde orta konsolun yerini alan bu tablet, temel olarak standart bir tabletin çalıştırabildiği tüm uygulamaları çalıştırabilir. Ama sürüş güvenliği nedeniyle böyle bir imkan tabii ki sunulmuyor. Ama pek çok uygulama, Android Auto desteğine sahip.

Görünüşe göre bu fikri temel alan Google, yakında Play Store’da tabletler ve otomobillerle uyumlu uygulamaları ayrı bir bölümde öne çıkarmayı düşünüyor. Yeni bir APK Teardown paylaşımında, Google Play Store v43.0.18-31’de kullanıcıların otomobiller için optimize edilmiş uygulamaları belirlemesini kolaylaştıracak ek bir satır görülüyor. Bu satırda “Bu uygulama aracınızla uyumludur” yazıyor.

Android Authority’nin de belirttiği üzere bu, Google I/O 2024 etkinliğinde duyurulan Google’ın “Otomobil için Hazır” mobil uygulamalar programının bir parçası olabilir. Bu programa göre Google, “otomobil için özel”, “otomobil için optimize edilmiş” ve “otomobil için hazır” olmak üzere üç kademeye ayrılan daha fazla uygulama sunabilir.

“Otomobil için özel” kademesi, bir otomobil için mümkün olan en iyi uygulamaları içerecek ve sürüş veya park halindeki araç için uyarlanabilme yetenekleriyle otomobil deneyimini iyileştirmeyi hedefliyor. Bu uygulamalar bir otomobil içerisindeki orta konsol, gösterge paneli ve panoramik ekranlar gibi farklı ekranlarda çalışacak şekilde tasarlanarak en iyi kullanıcı deneyimini sunuyor.

Günümüzde otomobiller için sunulan uygulamaların büyük bir çoğunluğu ise “Otomobil için optimize edilmiş” kademesinde yer alıyor. Bunlar, orta konsol ekranında iyi bir deneyim sunarken, uygulamanın kategorisine bağlı olarak sürüş veya park modlarında kullanılabilen yetenekleri içerecek şekilde otomobile özgü bazı yetenekler içerebilir.

“Otomobil için hazır” kademesi ise büyük ekranlarla uyumlu uygulamaları içeriyor ve otomobil park halindeyken kullanılabilirken, potansiyel olarak ek bir çalışma gerektirmiyor. Bu uygulamalar, otomobile özel yetenekler sunmasa da, kullanıcıların herhangi bir büyük ekranlı Android cihazda olduğu gibi kullanabilecekleri deneyimler sunuyor.

Kısacası, tablet için optimize edilmiş uygulamaları otomobillere getiren “Otomobil için hazır” kademesinde yer alan yeni uygulamalar sunulabilir. Bu sayede, tabletler için geliştirilen uygulamaların desteklenen bir ekrana sahip park halindeki bir otomobilde kullanılabilmesi için bazı engeller ortadan kaldırılabilir.