Google onun garajında doğmuştu: Yıllar sonra YouTube CEO'luğundan istifa etti

YouTube'un CEO'su Susan Wojcicki, Perşembe günü bir blog gönderisinde istifa edeceğini duyurdu. YouTube'un baş ürün sorumlusu Neal Mohan YouTube'un yeni CEO'su olacak.

Google onun garajında doğmuştu

Daha önce Google'da reklam ürünlerinden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı olan Wojcicki 2014'te YouTube'un CEO'su olmuştu. Ve aradan geçen 9 yılın ardından görevini bırakıyor. Wojcicki bir blog gönderisinde, "Burada yaklaşık 25 yıl geçirdikten sonra bugün, YouTube'taki rolümden geri adım atmaya ve aileme, sağlığıma ve tutkulu olduğum kişisel projelerime odaklanan yeni bir sayfa açmaya karar verdim" dedi.

susan wojcicki

GOOGLE ONUN GARAJINDA DOĞMUŞTU

Wojcicki’nin, Google’ı kurduktan sonra Kaliforniya’daki Menlo Park’taki evinde çalışmasına izin verdiği Google’ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin ile uzun süredir devam eden bağları var.

Wojcicki, 1998 yılında Menlo Park'ın garajını ayda 1.700 dolara kiralamıştı. O sırada ikisi de 25 yaşında olan Page ve Brin, Google'ı resmi bir ofise taşımadan önce 5 ay boyunca arama motorlarını Wojcicki'nin garajında geliştirmeye devam ettiler.

Wojcicki o sırada Intel’de pazarlama departmanında çalışıyordu. İkili daha sonra eski ev sahiplerini şirketlerinde çalışmaya ikna ettiler.

Google'ın ilk merkezi olarak hizmet veren garaj Susan Wojcicki'ye aitti. Google'ın kurucu ortakları Sergey Brin ve Larry Page, daha sonra Silikon Vadisi'nin önde gelen teknoloji devlerinden biri haline gelecek olan şeyin temellerini burada attılar. 2018 yılında Google'ın 20. yılında garaj neredeyse tıpatıp benzeyecek şekilde restore edildi ve şu linkten gezilebiliyor: Google Garaj Sanal Tur

GOOGLE'IN 16'NCI ÇALIŞANIYDI

Wojcicki, 1999 yılında 16 numaralı Google çalışanı olarak işe alındı ​​ve AdSense ile Google Analytics'ten ve Google Görseller'e kadar her şey üzerinde çalıştı.

2006'da, aylık 2,5 milyar izleyiciye ulaşan YouTube'un 1,65 milyar dolara satın alınmasını savundu.

Wojcicki geçiş sürecinde YouTube'da kalacak. Uzun vadede CEO Sundar Pichai ile Google ve Alphabet'te danışmanlık rolü üstlenerek "danışmanlık ve rehberlik" sunacak.

ÜNLÜ CEOLAR PEŞ PEŞE AYRILDI

Wojcicki, Jeff Bezos'un 2021'de Amazon CEO'luğundan; Sheryl Sandberg'in 2022'de Facebook'un CEO'luğundan ve Ben Silbermann'ın 2022'de Pinterest CEO'luğundan ayrılmasıyla görevlerinden çekilen bir dizi teknoloji yöneticisi arasına katıldı. Twitter CEO'su Parag Agrawal ise şirketin Elon Musk tarafından satın alınmasının bir parçası olarak 2022'de görevden alınmıştı.