Google, Murdoch'tan neden korktu?

Murdoch'un tüm sitelerini Google'dan çekme planı o kadar basit mi? Bakın işin ardında neler var!

Google neden korktu?

Son zamanlarda pek çok internet uzmanı, uluslar arası medya devi Rupert Murdoch'un sitelerini Google'dan çekmek yönündeki açıklamalarını konuşuyor. Bu son derece ilginç ve önemli konu, aslında göründüğünden biraz daha derin. Murdoch'un internet konusundaki düşünceleri ve Microsoft ile flörtü ise ancak tüm gerçeğin bir kısmını açıklayabiliyor.

Öncelikli olarak hesaba katılması gereken şey Murdoch'un sitelerini Google'dan çekmesinin aslında ona bir zararı olmayacağı. Pek çok site için Google bir numaralı trafik kaynağı olabilir ama Murdoch'ın sitelerinin ziyaretçilerinin yaklaşık olarak sadece %25'i Google'dan geliyor.

Murdoch şimdi ne yapacak?

Murdoch şimdi ne yapacak?
Murdoch'ın niyeti Google'ı bitirmek mi yoksa bir rakibi engellemek mi?

Tahminler bu Google trafiğinin Murdoch'a yılda yaklaşık 10-15 milyon dolar kazandırdığı yönünde ve bu rakam Murdoch için gözden çıkarılmayacak bir rakam değil. Hele de fazlasını Microsoft'tan kopartabilirse.

Ama Murdoch'ın asıl sorunu Google'ın haberleri ele alış biçimi. Google 2006 yılından beri internetteki haberlere özel önem veriyor. Son 3 yılda Google haberleri özel olarak ön plana çıkartarak haber sitelerine daha çok trafik göndermeye başladı. Ama Google bu işi farklı bir ticari amaçla yapmadığı söylese de Murdoch buna inanmıyor ve Google'ı başkalarının ürettiği haberleri toplayan bir rakip olarak görüyor. Yani bir anlamda Murdoch potansiyel bir rakibine bilerek ve isteyerek yardım ediyor konumunda düşmekten rahatsız.

Şimdi merak edilen ise Google'ın hamlesi üzerine Murdoch'un tatmin olup olmayacağı...

Okuyucu Yorumları