Google'ın durduramadığı zararlı salgını

Tarayıcı açılıp kapanıyor ve sürpriz: Artık nur topu gibi bir virüsünüz var!

Durdurulamayan salgın!

Google, Yahoo ve üçüncü bir firmanın hizmetlerindeki reklamlar, zararlı yazılım yaymak için kullanıldı.

Daha önce Adobe Reader ve Microsoft DirectShow açıklarını değerlendiren zararlı yazılımlar geçen hafta büyük sitelerde yer almaya başladı. DrudgeReport, Horoscope.com, Slacker.com ve lyrics.com gibi sitelerde yayınlanan reklamlar Google'ın DoubleClick, Right Media'nın Yield Manager'ı (Sahibi Yahoo) ve ValueClick'e ait olan Fastclick üzerinden geliyordu.

Kullanıcılar sadece kısa parlamalara ve internet tarayıcılarının kapanıp açıldığına şahit oldular. Bun yana bubi tuzaklı PDF dosyasıydı. Sahne arkasında ise Wind32/Alureon trojan'i bulaştığı bilgisayarlarda birer arka kapı açmıştı.

Üç gün süren akında gösterilen sayfaların yüzde 11'i ScanSafe tarafından engellendi. Bu olayın ardından bir Google yetkilisi internet servis sağlayıcıları, site operatörleri ve ilgili herkesi bu tür zararlı yazılımlarla savaş için toplanmaya çağırdı. Reklamlar, internet üzerinden para kazanan bu şirketler için hayati önem taşıyor. Reklamlar üzerinden yayılan zararlı yazılımlar da bu şirketlerin gelir kaynağını ve yaşamını tehdit ediyor. Google da, başka şirketler de buna bir son vermek istiyor.

Haberin devamında: Google çağrısının sonuçları...

"Reklam ekosistemi"

Google'ın hayat kaynağı reklam gelirleri

Google yetkilisi "Online reklam ekosisteminin bütün üyelerinin zararlı yazılım yayan reklamlara karşı aktif bir rol alması gerektiğini düşünüyoruz. DoubleClick gibi reklam sistemleri hem reklamları zararlılara karşı kontrol ediyor, hem de gerektiğinde indiriyor. DoubleClick ile reklamların kontrolünde yayıncıların da rolü ve kontrolü var. Yayıncı reklam alanını reklam verene satıyor, ve içeriği siteye, DoubleClick sunucularına girmeden önce onaylaması gerekiyor." Dedi.

Kısacası Google herkesin dikkatli olmasını istiyor, çünkü internetteki reklam pastasında aslan payına sahip ve olumsuz gelişmeler ona herkesten daha çok zarar verebilir. Bu açıklamaya karşın henüz ortada ortak bir çalışma yok ve zararlı reklamların yayınlandığı popüler sitelerden de konuyla ilgili bir açıklama çıkmadı. Reklamlar devam ediyor ve her şeye karşın saldırılar da artarak sürüyor.

Okuyucu Yorumları