Firmada ürün yöneticisi olarak çalışan Aparna Chennapragada Google'ın başarısının altında yatan en önemli sır olan Google Labs'ın uygulamaları daha çıkmadan bir sürü insan üzerinde deneyebilme imkanı verdiği için büyük öncem taşıdığını belirtti. Google Alerts, Google Reader, Google Suggest ve Google Maps gibi dünya üzerindeki internet kullanıcıları arasında büyük ilgi gören uygulamaların hepsinin Google Labs'tan çıktığının altını çizen Chennapragada uygulamaları piyasaya sürmeden gerçek topluluklar üzerinde deneme imkanı verdiği için bu sistemin programcılara ve dolayısı ile de Google'a büyük kolaylıklar getirdiğini belirtti.
Chennapragada konu hakkında açıklama yaparken Google Labs'ı bir "çocuk bahçesine" benzetti. Sıradan fikirler insan içine çıkmadan önce yaklaşık 3 yıl kadar süren bir geliştirme sürecine tabi oldukları biliniyor. Oysa Google Labs sayesinde bu fikirler tam olarak filizlenmeden bile sıradan internet kullanıcıları üzerinde denenebiliyor ve direkt kullanıcı yorumları sayesinde üzerinde değişiklikler ve iyileştirmeler uygulama canlı canlı kullanılırken yapılabiliyor.
Sistem nasıl çalışıyor?
Google Labs üzerinden sunulan uygulamaların çoğu Google'ın mühendislerine şart koştuğu "zamanınızın yüzde 20'sini yeni fikirler üretmek için harcayacaksınız" sisteminin bir parçası.
Bu uygulamalar başta gözlemlenmiyor ve tüm mühendisler serbestçe geliştirip internet üzerinden kullanıma açabiliyorlar. Ancak bir uygulama bir anda ilgi çekmeye başlarsa yani "hit" olursa bir anda sahne ışıkları ona doğru dönüyor ve Google bu uygulamayı değerlendirmeye alıp bir üst seviyeye çekip çekmeyeceğine karar veriyor.