Google ile anlaştılar, diğer arama motorlarını “kapının önüne koydular”

Dev site, başta Microsoft Bing olmak üzere, Google dışında kalan arama motorlarının içeriğine erişimi engellendi.

Google ile anlaştılar, diğer arama motorlarını “kapının önüne koydular”

Giderek artan spam yüklü arama motoru sonuçları karşısında Reddit, ürün önerilerinden seyahat tavsiyelerine kadar sayısız konuda gerçek yanıtlar arayan tüketiciler için güvenilir bir platform olma statüsünü sağlamlaştırdı. Bu eğilimin farkına varan Google, arama sonuçlarında Reddit içeriğini diğer web sitelerine göre önceliklendirme yönünde stratejik bir karar aldı.

Google ile yapılan bu anlaşmanın ardından Reddit, diğer arama motorlarının içeriğine erişmesini engelledi. Sonuç olarak, Microsoft Bing ve Bing'in arama dizinini kullanan diğer arama motorları artık Reddit'in geniş bilgi havuzuna erişemeyecek.

Bu gelişmeye değinen Reddit sözcüsü Tim Rathschmidt, The Verge'e şunları söyledi: "Bunun hiçbir şekilde Google ile olan son ortaklığımızla ilgisi yok. Birden fazla arama motoruyla görüşmelerde bulunduk. Yapay zeka için kullanımları da dahil olmak üzere Reddit içeriği ile ilgili uygulanabilir sözler veremediğinden veya vermek istemediğinden, hepsiyle anlaşmaya varamadık."

Rathschmidt'in açıklaması, Reddit'in, şirketlerin AI modellerini platformun verileri üzerinde eğitme ayrıcalığı için ödeme yapmasını zorunlu kılarak kullanıcı tarafından oluşturulan içerikten para kazanma niyetinin altını çiziyor.

Bu yılın başlarında OpenAI de, Reddit Veri API'sine erişim kazanmak için Reddit ile bir anlaşma imzaladı. OpenAI ve Google gibi büyük teknoloji şirketlerinin ücretli ortaklıklar yoluyla değerli veri kaynaklarına özel erişimi güvence altına alma eğilimi, açık internetin geleceği ve dijital ortamda gücün yoğunlaşması konusunda önemli endişelere yol açıyor.

Bu özel anlaşmalar inovasyonu teşvik edebilir ve teknoloji devleri tarafından sağlanan hizmetleri geliştirebilirken, aynı zamanda dengesiz bir oyun alanı yaratma riski de taşıyor. Rekabet edecek finansal kaynaklara sahip olmayan daha küçük kuruluşlar ve bağımsız araştırmacılar, dijital ekosistemdeki çeşitliliği ve yenilikçiliği bastırarak bir kenara itilebilir.