Bulut depolama hizmetlerini çoğu zaman pek karmaşık olmayan hizmetler gibi görsek de, en büyük sağlayıcılarda bile işler karışabiliyor. Bazı Google Drive kullanıcılarının birkaç gün önce dosyalarını durup dururken kaybetmeleri bunun en güzel örneklerinden birisi.
Şirket, sorun ilk kez ortaya çıktığında bir çözüm sunamamıştı. Ama Google mühendisleri bir düzeltme sunmaya çalışırken, etkilenen kullanıcılara Google Drive hesaplarının kök klasöründe herhangi bir değişiklik yapmamalarını tavsiye etmişti.
Görünüşe göre, aradan geçen birkaç günün ardından Google’ın artık dosyalarınızı geri almanıza yardımcı olabilecek bir düzeltmesi bulunuyor. Elbette, bu tür veri kurtarma çalışmalarında her zaman olduğu gibi başarılı bir işlem garanti edilemiyor.
Google, Windows ve macOS’ta Google Drive verilerinin nasıl kurtarılacağını açıklayan bir destek belgesi yayınladı. Belgede, kullanıcıların “küçük bir kısmının” masaüstü bilgisayarlarında Google Drive 84 sürümünü çalıştırırken dosyalarını kaybettiği belirtiliyor.
Google, dosyaları kurtarmak için iki yöntem sunuyor. En basit yol, Google Drive'ın en son sürümünü (sürüm 85.0.13.0 veya üzeri) indirmeyi içeriyor. Ardından, aşağıdaki şekilde kurtarma aracını çalıştırabilirsiniz:
- Masaüstü için Drive uygulamasını açın.
- Menü çubuğunda veya sistem tepsisinde Masaüstü için Drive simgesini tıklayın.
- Shift tuşunu basılı tutun ve Ayarlar'a tıklayın.
- Yedeklemelerden kurtar’a tıklayın.
- Bu işlemin ardından dosyaları başarılı bir şekilde bulunabilir (Kurtarma başladı) veya bulunamayabilir (Yedekleme bulunamadı).
Olumlu bir mesaj alırsanız Google Drive ya kurtarma işlemini tamamlayacak ya da bunu yapmak için yeterli disk alanı olmadığını söyleyecektir. Böyle bir durumda daha fazla depolama alanı açabilir veya dosyaları farklı bir birime taşımak için komut satırı arayüzünü kullanabilirsiniz.
Eksik Google Drive dosyalarını kurtarmanın ikinci yolu ise Windows ve macOS’ta komut satırını kullanmak. Komutları destek belgesinde göründükleri şekilde kopyalayıp yapıştırmanız gerekiyor. Komut satırlarını kullanma konusunda bir deneyiminiz olmasa bile bu yöntem işinize yarayabilir.
Son olarak aynı belge, bu bağlantıda ek sorun giderme seçenekleri de sunuyor. Hala Google Drive'ınızı kurtaramıyorsanız bu seçenekleri denemenizde yarar var.
Her şey başarısız olursa Google’a geri bildirim göndermek için masaüstünüzdeki Google Drive uygulamasını kullanabilirsiniz. Şirket, kullanıcılara sorunlarını bildirirken #DFD84 etiketini kullanmalarını ve teşhis günlükleri kutusunu işaretleyerek bildirimlerini göndermelerini tavsiye ediyor.