Google'ın yeni arama motoru o kadar mütevazi bir şekilde, o kadar sessizce geldi ki daha kimse ne olup bittiğinin farkında değil. Google'ın açıklamasında göre bu Bing'e veya diğer rakiplere verilen bir karşılık değil. Ancak Google her ne kadar inkar etse de Caffeine, Google'ın aramalarını daha ileriye taşımak istediğini, rekabete karşılık verdiğini gösteriyor.
Peki nedir bu Caffeine? Tamamen ayrı bir marka ve isim altında yeni bir arama motoru mu? Google arama motorunun güncellenmiş hali mi? Farklı bir türevi mi?
Caffeine, Google'ın geliştirilmeye devam edilen yeni sürümü. Amacı daha hızlı çalışan, daha iyi sonuçlar bulan bir Google oluşturmak.
Caffeine görünüş olarak Google'dan farksız. Ortaya çıkan arama sonuçları da hemen hemen aynı gözüküyor. Bununla birlikte Caffeine'de Google'ın temellerindeki en önemli kodlar yeniden yazılmış ve yazılmaya devam ediyor. Bu yenilenen kodlar Google'ı birdenbire bambaşka bir arama motoruna dönüştürmüyor. Bu yüzden farkları görmek için yoğun bir test gerekiyor.
Google kodunun yarı-ömrü...
Google çalışanı Matt Cutts espriyle karışık olarak Google kodunun yarı ömrünün altı ay olduğunu söylüyor. "Kod aradan altı ay geçip de tekrar karşınıza geldiğinde yarısı geliştirilmiş oluyor!" diyor. Kodun zayıf kalan kısımları zaten devamlı güncelleniyor ve kullanıcılar farkına bile varmıyor.
Arama süresi ölçüldüğünde ise fark anlaşılıyor. Normal Google ile 0.15 saniye alan arama Google Caffeine ile 0.09 saniye alıyor. Bu çok önemli bir gelişme, her aramada bu kadar zaman kazanılırsa internet genelinde aramalarda büyük verimlilik sağlanabilir. Önümüzdeki haftalarda gerçekleşecek değişiklikler neler getirecek ve belki neler götürecek, detaylar ortaya çıktıkça ve denedikçe sizlerle paylaşacağız.
Özetle Caffeine, Google'ı rakiplerine karşı uyanık tutan bir geliştirme. Google rakiplerine karşı yüzeysel yenilikler yapmakla uğraşmıyor. Google arayüzünü değiştirip "Yenilendik!" tabelası da asabilirdi ancak böyle bir şeye kalkışmadı. Böylece risk de aldı, ama Caffeine başarılı olursa, Google üzerindeki geliştirmeler ile uzun vadedeki kazancı da bu şekilde daha büyük olacak.