Google'dan ucuz internet!

Olay gelişme: Evet; sonunda Google internet hizmeti de sunacak... Ama bakın nasıl sunacak...

Google'dan ucuz internet!

Google yarım milyon insan için süper hızlı internet bağlantısı altyapısı kurma kararı aldığını açıkladı.

Bu karar Amerika Birleşik Devletleri'nde telekomünikasyon şirketlerinin internet üzerindeki kontrolüne bir darbe vuracak. ABD'deki büyük internet servis sağlayıcılardan olan AT&T ve Verizon, altyapı kontrolünü tamamen ellerinde tutmak için Google'ın tüketicilere istediği özgürlükleri vermemekte inatçı davranıyordu.

Bu devlerden tüketicilerin internet uygulamalarını kullanmasına izin vermesini isteyen Google, sonuçta bu internet uygulamalarının altyapıya yük bindirmeden çalışabileceğini göstermek için test hizmeti sunmaya karar verdi. Ülke çapında bir ağ kurmayacak olan Google, rekabetçi bir fiyat ile 50.000 ila 500.000 insana hizmet verecek bir deneme hizmeti sunacağını açıkladı.

Google ile ucuz internet devri!

Google ile ucuz internet devri!
Herkesi fiyat kırmaya zorlayacak

Bu ağ Google'ın yüksek bantgenişliği gerektiren karmaşık uygulamaları performanstan ödün vermeden çalıştırma gösterisi olacak.

Google'ın sunacağı internet hizmeti rakipleri terletecek kadar ucuz ve 100 kata kadar daha hızlı olacak. Bu konuda bilgi veren Google, özellikle teknik olarak nelerin mümkün olduğunu sergilemek istiyor.

Google bu ağ sayesinde bir doktorun uzaktaki hastasını muayene ederken, 3D tıbbi görüntüleri inceleyebileceği, öğrencilerin nerede olurlarsa olsunlar 3D sınıflarda derse katılabileceği ve HD kalitede filmlerin çok hızlı indirilebileceği bir internet istiyor.

Google ilgilenen eyalet ve şehirlerin 26 Mart'a kadar başvuruda bulunabileceğini belirtti. Google'ın bu hamlesi, Amerika'daki servis sağlayıcıları çok ciddi altyapı yatırımları yapmaya, fiyatları düşürüp, hızları arttırmaya zorlayacak gibi görünüyor.

Test olarak kalır mı? Yoksa bir gün...

Test olarak kalır mı? Yoksa bir gün...
Google interneti gazlayacak

Analizcilere göre Google'ın rekabeti ülke çapına yayılırsa toplamda diğer servis sağlayıcılarla rekabetin maliyeti yüzlerce milyar doları bulabilir.

İşte bu yüzden Google'ın bu hizmeti çok geniş çaplı sunacağı düşünülmüyor. Ancak Google'ın daha önce bunun benzerini kablosuz ağlarda da yaptığını, Google'ın hizmeti yüksek maliyet yüzünden sürdürülmediğinde bile kablosuz genişbant internette bir atılım gerçekleştiğini hatırlamak gerekiyor. Daha önce bütün San Fransisco şehrine bedava kablosuz internet sunmaya çalışan şirket, bunu bir yıl sonra sona erdirmişti. Ama en azından kendi üssünün yer aldığı San Francisco Mountain View bölgesinde sunmaya devam etmişti.

Sonuçta servis sağlayıcılar ücretsiz olmasa da Google'ın açtığı yoldan ilerlemişti ve imkanlar genişlemişti. Bu sefer Google'ın sunacağı 1 Gbps internet hızıyla sabit kablolu altyapıda büyük bir atılım gerçekleşmesi bekleniyor.

Okuyucu Yorumları