Google'dan çifte standart mı?

Google Çin'e kafa tutuyor, Türkiye'de "ne şiş yansın ne kabap" diyor. Peki ya diğer ülkelerde?

Google'dan çifte standart mı

Google'ı engeleyen ülkeler içerisinde en meşhur olanı Çin olsa da, aslında arama devinin farklı hizmetleri, pek çok ülkede yasaklı durumda.

Google'ın Blogger ve YouTube gibi hizmetleri, farklı içerikler yüzünden, farklı ülkelerde arama devine sayısız şikayet gelmesine sebep oluyor.

Google'ın genel prensibi çocuk pornosu gibi içerikleri bulmamak ve barındırmamak. Bununla birlikte zararlı yazılım, spam ve kredi kartı bilgileri gibi hassas içeriği de mümkün mertebe engellemek.

Ancak bu pek çok ülke için yetersiz, ülkeler içeriğe erişimde anahtar kapı olan Google'ı daha fazla kontrol etmek istiyor.

Arama motorunu engellemeseler de...

Arama motorunu engellemeseler de...
Google baskı görüyor

Google'dan Rachel Whetsone yaptığı açıklamada "Hükümetlerden düzenli olarak içeriği engelleme ya da kaldırma isteği alıyoruz" dedi.

Buna ilaveten "Politik sansüre girişmek istemiyoruz" dedi. Google'ın politikası aslında alt hizmetlerde değişiyor.

Arama motorunda internetteki içerik bulunuyor ve Google algoritmik bulunan sonuçlar için sorumluluk kabul etmiyor. Ancak Picasa, Blogger ve YouTube'da içerik barındırıyor ve isteklere karşı daha esnek. Yine de şirketin esnemediği yerler oluyor ve bu da YouTube'un Türkiye'de engellenmesi gibi sonuçlar doğuruyor.

Türkiye, Almanya, Avustralya...

Türkiye, Almanya, Avustralya...
Ülkelerin istekleri birbirinden çok farklı, ortada evrensel bir politika yok

Whetstone "Örneğin Türkiye'de modern Türkiye'nin kurucusu olan Mustafa Atatürk'e hakaret eden videolar yasak. 2 yıl önce YouTube üzerinde bu tür içerikten haberdar edildik. Yerel yasaları çiğneyen bu videoları Türkiye'de engelledik. Ancak Türk mahkemesi bunun üzerine dünya çapında bir engelleme istedi, buna uymayı reddettik. Türk kanunlarının Türkiye dışında etkili olmadığını öne sürdük." dedi; gerisini biliyorsunuz, YouTube yasaklı ama herkes giriyor.

Ancak Google'ın her ülkeye eşit davranıp davranmadığı tartışılabilir. Almanya'da Nazi yanlısı materyal arama sonuçlarında bile engelleniyor. Durum böyle olunca sansürün nerede başlayıp bitmesi gerektiği de tartışmaya açık görünüyor.

Örneğin Google'ı en çok zorlayan ülkelerden birisi olan Avustralya, eşcinsel gençlerin chat yaptığı sitelerin ve daha fazlasının engellenmesini istiyor. Google'ın işi çok zor, politik, etnik, dini, ahlaki sansür isteklerinin hangisini onaylarsa onaylasın, onaylanmamış sayısız istek var ve devletler Google hizmetlerini yasaklayarak yaptırım uygulayabiliyor. İlk yapmaları gereken, bir ülkeye verdikleri bir tavizi, diğer bir ülkeye vermemekten vaz geçmek. Belki o zaman, bizde de müzmin yasaklı YouTube bu ünvandan kurtulabilir.

Öte yandan Google hizmetlerinden yararlanan kullanıcılar yasakları delmekte tereddüt etmiyor.

Okuyucu Yorumları