İnternet kullanıcılarının yüzde 60'ından fazlası Google ile arama yapıyor. Google'ın sayısız online hizmetinden büyük bir çoğunluk yararlanıyor. Google gerçekten de başarılı projelere imza atıyor.
İşletim sistemi pazarında Microsoft'a da kafa tutan Google Chrome işletim sistemi tasarlanırken, internetin ve internet üzerindeki uygulamaların kullanıcıların bütün ihtiyaçlarını karşılayabileceği düşünülerek hareket edilmiş. Peki kullanıcılar gerçekten de her işi internete bağlı yürüten bir işletim sistemine güvenebilir mi?
Ne yazık ki, henüz kullanıcılar kesintisiz internet bağlantısına bile güvenemiyor. Bu durum Google Chrome'un önündeki en büyük engel. Chrome'un bununla birlikte çok büyük avantajları ve dezavantajları da var...
Tamamen internet tabanlı OS
Google Chrome tamamen internet tabanlı bir işletim sistemi. Çünkü Google insanlar masaüstünde vakit geçirirse para kazanamıyor. İnsanlar internete bağlı oldukları ve gezdikleri sürece reklam geliri kazanabiliyor. Bu yüzden bilgisayar kullanıcılarını mümkün mertebe daha çok internette tutmak istiyor. Google Chrome da ücretsiz sunuluyor ve kullanıcıları internete çekmek istiyor.
Google'ın sunduğu ilk çekici nokta ücretsiz olması, ikincisi ise hız. Chrome OS yüklü bir bilgisayar 10 saniyeden daha kısa sürede açılıyor. Ama Google bunu işletim sistemini mümkün mertebe yalınlaştırarak başarıyor.
Seneler önce çıkan, kesilip biçilmiş 150 MB'lık Windows XP moduyla da bunu başarmak mümkün. Ama bilgisayar açıldıktan sonra uygulamaların yüklemesini beklemek gerekiyor. Google OS'ta ise internet sayfası olarak açılıp çalışmalarını beklemek gerekiyor.
Google Chrome süper güvenli
Google'ın iddiasına göre Chrome OS'a virüs ve zararlı yazılım bulaşmayacak. Chrome OS kendi yazılımlarına bile güvenmiyor ve her uygulamayı ayrı bir güvenlik katmanı altında çalıştırıyor. Buna "sandbox" yani kum havuzu uygulaması deniliyor. Bu uygulama yazılımlar arası virüs yayılmasını da engelleyen çok doğru bir prensip. Daha önce bir benzerini Chrome internet tarayıcının yalıtılmış sekmelerinde görmüştük.
Chrome OS'un güvenlik açısından çok önemli bir özelliği daha var. İşletim sistemi her açılışta kendi kodunu denetleyerek zararlı bir yazılım olup olmadığını kontrol ediyor. Hız ve güvenliğin bu şekilde birleşimi gerçekten de etkileyici ve Chrome OS'un en önemli iki kozu. Elbette pratikteki uygulamasının başarılı olup olmadığını zaman içerisinde göreceğiz.
Bütün dosyalarınız internette
Dosyalar internet üzerinde depolanıyor. Bulut bilgi işlem oldukça hızlı ve güvenli ama henüz emekleme aşamasında. Bununla birlikte Google'ın Gmail sunucularının yaşadığı çökmeleri düşündüğümüzde ister istemez online depoladığımız verilerin elim ve vahim bir sunucu hatası sonucu uçup uçmayacağından emin olmamız zor. Elbette bulut bilgi işleme haksızlık etmeyelim, aynı risk masaüstü PC'lerde de var.
Bütün verileri internet üzerinden depolamanın bir yan etkisi ise bütün kişisel verileri Google'ın sunucularına yüklemek oluyor. Zaten Gmail gibi hizmetler üzerinde bütün e-posta içerikleri taranarak, kullanıcının zevklerine uygun reklamları karşısına çıkartmakta kullanılıyor. Google'ın internet üzerinde veri depolamayı ücretsiz tutarak teşvik etmesinin esas sebebi de bu, daha çok veri, daha iyi analiz, daha çok reklam geliri demek. Yani bedavanın da bir maliyeti var.
Google Chrome'u takip etmeyi ve gelişmeleri size aktarmayı sürdüreceğiz. Siz de bu arada daha önceki haberimizden Chrome OS'u nasıl deneyebileceğinizi ve nereden indirebileceğinizi görebilirsiniz.