Neredeyse her gün bir yeniliğe imza atan Google, bu kez de kitapçılığa soyundu. Fakat Google'ın bu kitap projesi ortaya çıktıktan kısa bir süre sonra başını ağrıtmaya başladı bile. Özellikle de tefli hakkı süresi dolan eserlerle ilgili tartışmalar mahkemede çözülecek gibi görünüyor.
Peki Google hedeflediği gibi milyonlarca eski kitabı dijital ortama nasıl aktaracak? Google'a göre bunun arkasında günümüzün teknolojilerinden "birkaç ışık yılı ileride" olan çok özel bir teknik yatıyor. Fakat Google büyük bir özenle bu tekniğin sırlarını korumaya çalışıyor. Google'ın anlaştığı kütüphanelerde kitap taramak için kullandığı odalara kimsenin girmesine izin bile verilmiyor.
Fakat Google'ın sırrı tüm bu özenine rağmen çözüldü. Sır, Google'ın aldığı patentin açıklamasında yatıyor. Patentte yer alan bilgilere göre Google'ın tarayıcısı, özel kızıl ötesi ışınlar kullanarak tüm kitabı ve sayfalarını üç boyutlu olarak tarıyor. Ardından bu görüntü metin ayıklama işlemi yapan OCR yazılıma aktarılıyor. Bu esnada sayfaların kıvrımları bile hesaba katıldığı için kitap içerisindeki tüm yazılar en ufak bir sorun olmadan resimden, metne dönüştürülebiliyor.
Bakalım Google'ın günümüzden birkaç ışık yılı ileride olan tarayıcısı mahkeme kararından etkilenecek mi...