Google arama motorunun algoritması açığa çıktı

Google'ın yanlışlıkla GitHub'a yüklediği binlerce sayfalık bir belgede arama motorunun algoritması hakkında çok önemli bilgiler ortaya çıktı.

Google arama motorunun algoritması açığa çıktı

Google, web sitelerini arama motorunda sıralarken hangi kriterleri kullandığını bugüne kadar gizli tutuyordu. Ancak şirketin yanlışlıkla yayınladığı bir belgede sırları açığa çıktı.

Google çalışanlarının veya bir Google bot'unun, yedekleme amacıyla GitHub'a Mart ayında yanlışlıkla yüklediği bir belgenin içinde tam olarak ne olduğu anlaşılana kadar aylarca zaman geçti. Ancak binlerce sayfalık belgeyi inceleyen SEO uzmanları, Google arama motorunun algoritmalarına dair çok değerli ve gizli bilgiye ulaştılar.

Belge, arama motorunun hangi formülasyonları kullandığını net şekilde göstermiyor ancak algoritmanın kullandığı, önem verdiği değişkenleri açıklıyor. 2500 sayfalık belgede web sitelerinin değerlendirilmesi için kullanılan 14 bine yakın nitelik anlatılıyor.

Bunların arasında, web sitesinin yaşı, kullanıcıların tıklama oranı, alt alan adlarının sıralama sonuçları gibi veriler de yer alıyor. Ancak Google daha önceki açıklamlarında, arama sonuçlarında web sitesinin yaşı veya kullanıcıların tıklama oranı gibi verilerin dikkate alınmadığını iddia ediyordu.

Hani Authority Puanı yoktu?

Bir diğer şaşırtan sonuç ise, Google'ın web siteleri için bir "Authority Puanı" kullamadığını iddia etmesine rağmen, açıklanan belgede "siteAuthority" puanının nasıl hesaplandığının anlatılması... Bu puan, bir sitenin yayın yaptığı konuda uzman olup olmadığını anlamak için kullanılıyor ve Google arama sonuçlarını gösterirken yüksek Authority puanı olan sitelere daha üst sıralarda yer alıyor. Fakat normalde Google böyle bir puanlamanın olduğunu kabul etmiyordu.

Google'ın medyaya yanlışlıkla sızdırdığı belgelere bakılırsa, internet devinin yaptığı açıklamalara pek güvenmemek gerekiyor zira anlattıklarıyla yaptıkları birbirini pek de tutmuyor gibi görünüyor...