Google, uzun süredir Apple'ı iMessage'ı RCS standartlarına geçmeye ikna etmeye çalışıyor. Ancak bu çaba şimdiye kadar işe yaramadı. Şimdiyse Google, durumu daha yüksek bir makama taşıyarak Avrupa Komisyonu'na bir mektup yazdı; yani işler iyice diplomatik bir hal aldı.
Financial Times'ın haberine göre Google, Avrupa'nın en büyük telekom operatörleriyle bir araya gelerek AB'nin yürütme organından Apple'ın mesajlaşma hizmetini rakip standartlarla tam uyumlu hale getirmesini talep etti.
Android kullanıcılarına iMessage ile mesaj gönderebilseniz de bu mesajlar SMS metinleri olarak gönderiliyor. Bu, rakiplerinin çoğunun geride bıraktığı eski bir teknoloji. Apple, iMessage'ın daha güçlü özelliklerini (daha yüksek kaliteli fotoğraflar ve videolar gibi) iPhone kullanıcılarına saklı tutuyor, ancak Google bunu rekabete aykırı bir engelleme olarak görüyor.
Peki bu yeni iMessage kampanyası başarılı olacak mı? Her şey Avrupa Komisyonu'nun Google ve telekomünikasyon şirketi dostlarıyla aynı fikirde olup olmamasına bağlı.
Zamanında Apple, daha önce iMessage'ın Avrupa Birliği'nde sadece 45 milyon kullanıcısı olduğunu belirterek durumunu savunmuştu. Ancak Avrupa Komisyonu şu anda bu durumu araştırıyor ve fikrini değiştirirse o zaman iMessage, RCS gibi diğer hizmetlerle birlikte çalışabilir olmaya itecek daha sıkı düzenlemelere tabi olabilir. Bu da bazı iOS kullanıcılarının Android'e geçmesini engelleyen iMessage cazibesini azaltabilir.
iMessage tartışması, uzun süredir devam eden Android - iOS savaşı kadar kutuplaşmış durumda ve Avrupa Komisyonu'nun Google'ın mı yoksa Apple'ın mı yanında yer alacağı henüz belli değil.
Teorik olarak Google'ın argümanları, AB'nin Dijital Piyasalar Yasası'nın "dijital sektörü daha adil ve rekabetçi" hale getirme amacına uygun. Google, Apple'ın adil davranmadığını ve daha üstün RCS standardının ortaya çıkmasına rağmen iPhone'lar ile Android telefonlar arasındaki metinleri SMS ve MMS'e dönüştürerek iOS bağlılığı yarattığını söylüyor.
Google, kampanyasında bu uygulamanın, iki platform arasındaki mesajlaşmanın "bulanık videolar, sorunlu grup sohbetleri, şifreleme eksikliği ve daha fazlasıyla" sonuçlandığını savunuyor. Apple ise kullanıcıların diğer mesajlaşma uygulamalarını kullanmakta özgür olduğunu söylüyor. Ayrıca iMessage'ın Avrupa Birliği'nde WhatsApp'a kıyasla temel bir hizmet olarak nitelendirilmeyi hak edecek kadar popüler olmadığı da söylenebilir. Eğer durum buysa, mavi ve yeşil baloncuklar konusundaki tartışmanın bir süre daha devam etmesini bekleyebiliriz.