Android Play Store'da artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

Android kullanıcılarının başına dert olan, çalışmayan, sorun çıkartan düşük kaliteli uygulamaların artık sonu geliyor. Google, Android Play Store için Apple AppStore'daki gibi yüksek standartları devreye sokuyor. Peki bu temizlik nasıl işleyecek?

Android Play Store'da artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

31 Ağustos 2024 tarihinden itibaren Google Play Store, düşük kaliteli uygulamaların Android kullanıcıları için kullanılabilir hale gelmesini zorlaştıracak.

Google yeni şartlarla beraber, bir uygulamanın mağazasında yer alabilmesi için daha yüksek kalite standartlarını sağlamasını istiyor. Şirket bu durumu, “Uygulamalar istikrarlı, duyarlı ve ilgi çekici bir kullanıcı deneyimi sağlamalıdır” diye açıklıyor.

Başka bir deyişle, sık sık çöken, mobil uygulama olarak temel düzeyde yeterli fayda sağlayamayan, ilgi çekici içerikten yoksun veya işlevsel ve ilgi çekici bir kullanıcı deneyimi veremeyen uygulamalara artık Google Play'de izin verilmeyecek.

Google, uygulamalar konusunda aşağıdaki gibi bazı yaygın sorunlardan örnek veriyor:

  • Uygulamaya özgü işlevleri olmayan statik uygulamalar, örneğin yalnızca metin veya PDF dosyası uygulamaları,
  • Çok az içeriğe sahip ve ilgi çekici bir kullanıcı deneyimi sunmayan uygulamalar, örneğin tek duvar kağıdı uygulamaları,
  • Hiçbir şey yapmamak üzere tasarlanmış veya hiçbir işlevi olmayan uygulamalar,
  • Yüklenmeyen uygulamalar,
  • Yüklenen ancak çalışmayan uygulamalar.

Yeni kurallar ne sağlayacak?

Google, Android kullanıcılarının üçüncü taraf mağazalardan uygulama indirmesine zaten izin veriyor olsa da, çoğu kişi yerleşik çözümü tercih ettiğinden, bu aynı zamanda milyarlarca Android kullanıcısı için daha güvenli bir ortam da sağlayacak.

Google'ın 2023 yılında da benzer bir hamle yaparak politikaları ihlal eden 2,28 milyon uygulamayı mağazadan silmiş ve aynı nedenle yaklaşık 200.000 uygulama başvurusunu da reddetmişti.

Kısacası artık Google Play'de kolay kolay uygulama yayınlama dönemi bitiyor.