Gönüllülerin kalesi Linux gerçeği değişiyor!

Linux gönüllü yazılımcıların kalesi olarak bilinir ama işin içinde başka işler var...

Linux gerçeği değişiyor!

Linux işletim sistemi açık kaynak kodlu yazılımın simgesi durumunda. Büyük oranda gönüllü yazılımcıların katkılarıyla geliştirilen Linux çekirdeği günümüzde Red Hat, Ubuntu veya Debian gibi sürümlerin geliştirilmesine olanak tanıyor. Fakat geçtiğimiz günlerde ABD'de düzenlenen Linux konferansında; son zamanlarda Linux çekirdeğinin geliştirilmesinde gönüllü yazılımcıların katkısının sanıldığından çok daha düşük olduğunu ve çekirdeğin büyük oranda ücretli yazılımcıların profesyonel çabaları ile geliştirildiğini ortaya çıktı.

Linux geliştiricisi ve LWN.net'in kurucusu Jonathan Corbet konferansta, 24 Aralık 2008 ile 10 Ocak 2010 tarihleri arasında Linux çekirdeğinde yapılan geliştirmelere ait rakamları paylaştı. Corbet'in sunduğu rakamlara göre bu tarih aralığında Linux çekirdeğine tam 2,8 milyon satır kod eklenmiş ve 55 bin önemli değişiklik yapılmış. Linux çekirdeğinin 2.6.28 sürümünden 2.6.32 sürümüne yükseldiği bu süreçte çekirdeğe günde eklenen kod sayısı yaklaşık 7000.

Linux artık gönüllülerin cenneti değil mi?

Linux artık gönüllülerin cenneti değil mi?

Fakat bu inanılmaz yazılım havuzu sadece gönüllülerden oluşmuyor. Hatta Corbet'in sunduğu rakamlara göre gönüllü yazılımcıların çekirdeğe katkısı sadece %18.

Herhangi bir kapsama girmeyen katılımcıların oranı %7 olarak açıklandı ve IBM, Oracle ve Red Hat gibi ticari kurumlardan gelen katkı ise tam olarak %75 oranında. Yani 2,8 milyon satır kodun dörtte üçü, gönüllü değil, ücret karşılığı profesyonel olarak çalışan yazılımcılardan gelmiş durumda.

Okuyucu Yorumları