Gökten düşecek bir başka uydu daha!

Geçtiğimiz günlerde Dünya'ya düşen uydu ile kabus bitti mi sanıyorsunuz? Size öyle geliyor!

Düşen düşene!

Geçtiğimiz günlerde dünyaya düşen uydu haberini hatırlarsınız. Uzun süre nereye düşeceği konuşulmuş, sonunda da Kanada'nın batısındaki Calgary'ye binlerce parça halinde düştü.

Henüz bu haberin etkisi sürerken yeni bir uydu düşüşü haberi alındı. Bu seferki uydunun sahibi Almanya. Kısa adı ROSAT olan Röntgen Uydusu görevi tamamlamış, artık kullanılmayan bir uyduydu. O da yörüngeden ve kontrolden çıktı, dünyamıza doğru geliyor. Kasım ayının başlarında dünyaya düşmesi beklenen uydunun tam olarak nereye düşeceği henüz netlik kazanmadı.

2.4 ton ağırlığındaki uydunun atmosfere girince bir kısmının yanacağı ya da yok olacağı belirtilirken yine de büyük parçaların dünyamıza düşmesi söz konusu. Tahminler yaklaşık 1.6 tonluk kısmının dünyaya düşeceğini gösteriyor.

ROSAT uydusunun güneş ile etkileşimi dolayısıyla 1998 yılında yapısında problemler meydana gelmiş, 1999 yılında da görevi son erdirilmişti.

Bilimadamları ölü uyduyu takip ederek çarpması hakkındaki detayları yakalamaya çalışıyorlar ama kesin bilgiler, dünyaya çarpmasından 2 saat öncesine kadar ortaya çıkmayacak.

Bu uydunun dünyaya ulaşırken aslında bir avantajı var zira yapımında bünyesine monte edilen ısı direnç aynaları, atmosferde parçalanmasının daha az zararla tamamlanmasına yardımcı olacak.

Matematiksel veriler ise şanslı olduğumuzu gösteriyor çünkü Alman Uzay Dairesi yetkililerinin uydu parçasının bir insana çarpma olasılığını 3200'de 1 olarak hesapladılar. Buna ek olarak da bugüne kadar NASA tarafından "uzaydan gelen cisim çarpması sonucu yaralanma vakası" olmadığı bildirildi.

Okuyucu Yorumları